Hírek

2014.04.15. 12:47

Egy hónap alatt kell "plakáttalanítani"

A választási plakátok eltüntetésére egy hónap áll (állt) rendelkezésre. Az önkormányzat kiszámlázhatja majd a költségeket.

Tribolt Lajos

A választás előtt elárasztották közterületeinket a pártok, jelöltek plakátjai. A választási törvény szerint a szavazás napjához képest egy hónapon belül, tehát május 6-án 16 óráig kell eltüntetni a választási plakátokat. A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték.Ha a plakátokat nem távolítják el időben, a helyi önkormányzatoknak kell eljárniuk ezen ügyekben. Az önkormányzatok a határidő lejártát követően maguk is eltávolíthatják plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják az érintetteknek.

A megye nagyobb településein még rengeteg plakát látható. Olyanok is, amelyek külön, könnyen mozdítható táblákon lettek elhelyezve. Ezek eltávolítása a legegyszerűbb. Sokkal nehezebb lesz a villanyoszlopokról, az elektronikus kapcsolószekrényekről levakarni a kis méretű, ám rendesen odaragasztott plakátokat. Ezek elhelyezéséhez percek elegendőek lehettek, ám eltávolításuk meglehetősen időigényesnek látszik.A plakátok kiragasztói nem igen találhatók meg, így ha az önkormányzat intézkedni akar, a plakáton szereplőhöz fordulhat. Kérdés persze, fellépnek-e az önkormányzatok, hiszen sok négyéve kiragasztott plakát csak most tűnt el, a felülragasztással. A nem személyeket, hanem pártokat reklámozó plakátok pedig az uniós választás reklámjainak is felfoghatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!