10°

Egy évig érvényes a kéményvizsgálat, csak nem a pénzbeszedés miatt jönnek korábban?

Székesfehérvár – A fenti kérdést olvasónk fogalmazta meg, akinél tavaly májusban, most pedig januárban jártak a kéményseprők.

Az öreghegyi Szeredi utcában élő olvasónk szerint mintha túl korán jönnének idén a kéményseprők: tavaly május környékén nézték meg a kéményüket, most viszont már januárban kint jártak:

– Mivel tudható, hogy idén júliustól ingyenes lesz a kéményseprés, számomra úgy tűnik, hogy ez az igyekezet leginkább arról szól, hogy amíg lehet, még gyorsan bevételhez jussanak – fogalmazott olvasónk, aki úgy emlékszik, a korábbi években inkább az volt a jellemző, hogy inkább jóval a 12 hónap eltelte után érkeztek a kéményseprők az ellenőrzésre.

– A törvényi változások miatt is úgy szerveztük át a munkarendet, hogy a lakosság kiszolgálása került előtérbe, ezért lehet, hogy valakihez a szokásosnál korábban érkezünk. Az a vélekedés, hogy csak a pénz beszedése miatt van ez, a szóban forgó esetben sem igaz, hiszen ha az egy évet megvárva, idén május körül mennénk, akkor is fizetnie kellene az ellenőrzésért a ház tulajdonosának – mondta a felvetésre reagálva Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója, aki azt tapasztalja, hogy sajnos egyre többen az „időt húzzák”, nem akarják beengedni a kéményseprőket a lakásokba. Így a katasztrófavédelem embereivel együtt próbálják elérni, hogy a szükséges ellenőrzéseket sikerüljön elvégezni. (Az ingyenesség egyébként úgy működik majd, hogy amennyiben a második alkalommal sem találja otthon a kéményseprő a tulajdonost, a harmadik esetben már fizetni kell a munkáért.)

– Valóban nem egyszerű a helyzet, hiszen a törvény alapján az is előfordulhat majd, hogy ugyanabban az utcában az egyik háznál még pénzért lesz az ellenőrzés június 30-án, a másikban, július 2-án pedig már ingyen. Ettől függetlenül próbáljuk tenni a dolgunkat és várjuk, hogy kiderüljön, miként is lesz pontosan a finanszírozás a nyár közepétől – tette hozzá Németh Sándor.

Az önkormányzatoknak január végéig kellett eldönteniük, maguk akarják-e ellátni a kéményseprőipari szolgáltatást, vagy azt átadják az államnak, azaz a katasztrófavédelemnek. Több megye, így Fejér, Tolna, Vas, Zala, illetve Budapest is úgy döntött, maradnak a működő szolgáltatónál, legalábbis addig, amíg a korábban megkötött szerződés érvényes. Ez alapján megyénkben 2023-ig a Kémény Zrt. végzi továbbra is a szolgáltatást. Az egyelőre nem tiszta, milyen és mekkora állami normatívát kapnak majd ehhez a megmaradó kéményseprő cégek. Ahol a katasztrófavédelem veszi át a feladatot (várhatóan 15 megyében), pedig szükséges lenne hozzáértő kéményseprőket felvenni.


Legolvasottabb

1
Párizstól Fehérvárig futottak – Hatalmas tömeg fogadta a hazatérő telekiseket
2
Három autó ütközött össze Söréd és Magyaralmás között
3
Árokba borult egy autó a 63-ason
4
Halálos vonatgázolás Gárdonyban (frissítve!)
5
Fának hajtott egy személyautó Pákozd és Sukoró között
házilag a legjobb
Igazi kényeztetés a rossz időben
díjeső / 25 perce
Bécsben és Waterlooban is nyert az 1945
Török Ferenc filmjét számos elismerés után két újabb nemzetközi fesztiválon díjazták.
Gyász
/"Küzdöttél, de már nem lehet, a csönd ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *KÁLMÁN JÓZSEFNÉ * *született Horváth Erzsébet* fáradhatatlannak tűnő, drága jó szíve, életének 88. évében örökre megpihent. Temetése 2017. október 26-án, csütörtökön 14 órakor lesz a Béla úti temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
/"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül, szívetekben tovább élhetek."/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *TÓTH SÁNDORNÉ* *gyúrói lakos* életének 79. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2017. október 25-én 16 órakor a gyúrói evangélikus temetőben lesz. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, *özv. BALOGH JÓZSEFNÉ szül. Jankovics Lídia* szíve, türelemmel viselt hosszú betegség után, életének 84. évében megpihent. Temetése 2017. október 25-én, szerdán 16 órakor lesz az abai református temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *SZABÓ TIBOR* *ny. mk. alez.* 67 éves korában elhunyt. Temetése - katonai tiszteletadás mellett - 2017. október 25-én 13.30-kor a székesfehérvári Béla úti temetőben lesz. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
karmolt és harapott / 47 perce
Az utcán támadt két emberre egy medve
M1-es autópálya / 54 perce
Szalagkorlátnak ütközött egy kisteherautó!
Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Szántóné Balázs Edit / 58 perce
Lehetett-e zsidó Árpád fejedelem?
Gábor Gina
Bőr-, haj- és arcápolás / 59 perce
Szépüljön természetesen!
hajnali edzés / 1 órája
Hosszú Katinka az ünnepnapon sem pihen
program módosulás / 1 órája
Elmarad a fiatalok utcaszínházi előadása
ÖKK Székesfehérvár