Hírek

2014.02.14. 13:45

Majdnem meghiúsult, de most végre kezdődik az enyingi szennyvízprojekt

Enying - Hosszú évek óta várják az enyingiek, hogy kezdődjön a szennyvízcsatornázás. Pénteken aláírták a kivitelezői szerződést, az ütemezés szerint március 10-én kezdődik a munka és jövő márciusra kész a csatorna.

Házi Péter

A kivitelező konzorcium vezetőivel, Szalados Lászlóval és Reisinger Péterrel beszélget Pődör Gyula polgármester a szerződés aláírása előtt. Igencsak megfeszített munka kell ahhoz, hogy a jövő nyár végére tényleg mindennel végezzenek majd
(Fotó: Házi Péter)

- Nem csak a lakosság elvárása, hogy városunkban legyen végre szennyvízcsatorna, hanem bizony Enying elemi gazdasági érdeke is. Most, hogy a csatorna megépítése végre tényleg elkezdődik, több befektető is érdeklődik már Enying iránt, egy német cég a Videoton egykori, üres gyártelepének fejlesztésén, egy másik cég pedig chipsüzem építésén gondolkodik - mondta a csatornaberuházás ünnepélyes aláírását megelőzően Pődör Gyula enyingi polgármester, aki azt sem rejtette véka alá, bizony volt olyan pont az elmúlt időszakban, amikor majdnem meghiúsult a több mint két és félmilliárd forintos beruházás, amelyhez uniós támogatást is nyert a kisváros.

- A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rugalmassága segített, hogy a szerződést végre alá lehessen írni, ám igen szigorúan kell majd az ütemtervet tartani, hogy sikerüljön a munkálatokat határidőig befejezni. Tapasztalatom nekem is van bőven a nem várt nehézségekről, hiszen Cecén jelenleg már kilencven százalékos a szennyvízcsatorna készültsége - tette hozzá Varga Gábor, a körzet országgyűlési képviselője.

Ami a lakosságot leginkább érdekli: február 28-án a Ligeti iskolában tájékoztató lakossági fórumot tartanak, ahol meg lehet majd tudni, melyik utca mikor kerül sorra, ott milyen munkák lesznek, mikor lesznek útlezárások, s természetesen minden egyéb lakossági kérdésre is válaszolnak.

Mint Pődör Gyula polgármestertől megtudtuk, az ütemterv szerint március 10-én kezdi a konkrét munkát a Kész Építő Zrt., Bau-Team Kft. és a Signum Alfa Team Kft. alkotta Enying 2013 konzorcium, akiknek az ajánlata minden szempontból a legkedvezőbb volt.

Az ütemterv alapján 2015 március legelejére el kell készülniük a csatornázással, mindeközben, már idén júliusban bizonyos helyeken meg is kezdődnek az úthelyreállítások, ezekkel pedig jövő augusztus közepére kell majd végezniük a kivitelezőknek. Az Enyingen átvezető főúton is várhatóak majd terelések, útszűkítések, hiszen itt megy majd a főgyűjtő. Ezen a szakaszon teljes szélességű úthelyreállítást is elvégeznek majd.

Enyingen a kilencvenes évek közepe óta szó van róla , hogy megvalósul a szennyvízcsatorna, az előtakarékosságot sokan hét-nyolc éve fizetik, érthető volt tehát a korábbi felháborodás, hogy miért nem épül még semmi. Talán most, hogy a munka láthatóan elkezdődik, a kedélyek is megnyugodnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!