Hírek

2014.04.03. 16:25

Iskolai vetélkedőt hirdettek a limanowai csata tiszteletére

Székesfehérvár - Országos középiskolai vetélkedőt hirdettek meg annak tiszteletére, hogy 100 éve vívtuk meg a limanowai csatát.

Tihanyi Tamás

Idén száz éve, hogy a limanowai csatában a fehérvári tizes huszárok a kilences és a tizenhármas huszárokkal vállvetve, három napig tartó dicső és véres ütközetben megállították az orosz gőzhengert . Ez volt a gyalogosan küzdő magyar lovasság legnagyobb fegyverténye, erre emlékezünk minden évben a Városház téren, a lovasszobornál. A harc december 11-én hajnalban érte el tetőpontját, ezért akkor rendezik a vetélkedő döntőjét Fehérváron. Az eseménysorozattal tiszteleg a hősiesség előtt a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Fehérvár önkormányzata és a Szent István Király Múzeum. A versenyt csütörtökön hirdették meg az Összhaderőnemi Parancsnokságon, ahol a diákok könyveket vettek át Vargha Tamás államtitkártól.

A kis átadási ünnepség résztvevőit – akik tizenöt székesfehérvári középiskolából érkeztek – Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök-helyettese köszöntötte, majd Vargha Tamás honvédelmi államtitkár arról beszélt, mennyire fontos, hogy a fiatalokban felébredjen az érdeklődés a honvédelem iránt, hiszen így talán többen közülük a haza fegyveres védelmét választják hivatásuknak. Kovács Vilmos ezredes, az MH Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka azt mondta, a mai tankönyvek „nem túlzottan alkalmasak” arra, hogy a diákok abból ismerjék meg az első világégés eseményeit magyar szempont szerint. Ezen változtatni kell, törleszteni az adósságot, ezért segítik a diákok felkészülését azzal is, hogy könyveket ajánlottak fel – ezeket adta át Vargha Tamás.

Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum igazgatója arra biztatta a diákokat, kutassák fel a családi hagyaték első világháborús emlékeit, mert az lesz a legnagyobb értéke a felkészülésnek. Aznap az Árpád Szakképző Iskola és a Fejér megyei MATASZ honvédelmi szakkörének vendége a 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred volt. Benda László, az ezred megbízott parancsnoka köszöntötte a diákokat, majd különböző feladatok várták őket például az akadálypályán is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!