Hírek

2012.11.06. 16:21

Egészséges városok - Konferencia kezdődött Zalaegerszegen

Zalaegerszeg - Megkezdődött az Egészséges Városok Magyarországi Szövetségének háromnapos konferenciája Zalaegerszegen. A fő téma az aktív időskor.

feol.hu

A 24. szimpóziumát tartja a soros elnökségi feladatokat ebben az évben ellátó Zalaegerszegen az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége. A szervezet a WHO Egészséges Városok mozgalmához csatlakozott, s fő célja, hogy a helyi döntéshozatalban kiemelt figyelmet fordítsanak az emberek egészségére.

A rendezvény előtti, mai sajtótájékoztatón De Blasio Antonio, a szövetség főtitkára elmondta, hogy a szervezetnek Magyarországon 19 tagja van. Az együttműködő városok rendszeresen kicserélik tapasztalataikat és közös kezdeményezéseik is vannak. Dr. Vargáné dr. Papp Éva, aki Zalaegerszeget képviseli a szövetségben koordinátorként, a ZH-nak elmondta: ilyen volt például a férfiak egészséghete, vagy a túlsúlyos gyerekeknek indított program.

Miklósyné Bertalanfy Mária, a szövetség igazgatótanácsának elnöke, Győr képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 2012-re három fő célkitűzést fogalmazott meg a szervezet. Az egyik az egészségfejlesztési tervezés volt:  azt igyekeztek elérni az önkormányzatoknál, hogy bármilyen stratégiai tervet, koncepciót alkotnak, azt is vizsgálják meg, hogy az milyen hatást gyakorol az emberek egészségére, mégpedig a WHO módszerei alapján. A másik fontos cél az egészséges életmód népszerűsítése volt, kiemelten az idősek körében, hiszen 2012 az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve. A harmadik cél az egészségműveltség fejlesztése volt, hogy mindenki birtokában legyen azoknak az ismereteknek, amelyek a z egészség megőrzéséhez szükségesek. Erre, valamint a hatásvizsgálatokra jövőre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere elmondta, hogy a zalai megyeszékhely 1989-től tagja a szövetségnek. A rendezvény programjával összefüggésben jelezte, Zalaegerszeg is büszkélkedhet eredményekkel, hiszen 2007-ben elnyerte az idősbarát önkormányzat címet, 2010-ben idősügyi albizottságot hozott létre, idén idősügyi tanácsot, most pedig idősügyi koncepciót készít. Bevezette az Aranykor városi nyugdíjat is - ez évi tízezer forintos juttatás az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek. Beszélt a város egészségügyi programjairól, például a háziorvosirendelő-fejlesztésekről (az elmúlt években tíz újat építettek és tizenötöt újítottak fel), a mentőszolgálattal együttműködő központi, kistérségi orvosi ügyelet létrehozásáról, az ingyenes HPV-oltás bevezetéséről.

A háromnapos program a szövetség közgyűlésével kezdődött, melynek keretében a soros elnökségi feladatokat 2013-ban vállaló Székesfehérvár átvette a stafétát Zalaegerszegtől.

A város nevében Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok tanácsnok elmondta: - 2013 Székesfehérvár életében egy fontos évszám. Az ünnepi Emlékévben a város, mint a szövetség éves elnöke egészségprogramjával megmutathatja, hogy a történelmi múlt ápolása mellett nagy hangsúlyt fektet az egészség megőrzésére is, hiszen ez a jövőnk záloga.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!