Hírek

2014.12.15. 19:00

Egész héten Kodály szellemében

Székesfehérvár - Hivatalosan is megkezdődött a Kodály Zoltán nevét viselő iskola tematikus hete.

Kocsis Noémi

A Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI közösségének életében minden esztendőben az egyik legjelentősebb esemény a névadó zeneszerző munkássága előtt tisztelgő eseménysorozat. Ezt minden évben Kodály születésének évfordulójához igazítva tartják meg az intézményben. Így lesz ez ezen a héten is, az idei Kodály Zoltán Napokat tegnap nyitotta meg Kneifel Imre igazgató. Az eseményről melyen közreműködött az iskola kórusa, Székács Antónia vezényletével az iskola vezetője elmondta, ilyenkor nem csak Kodály komponista, vagy zenepedagógus szellemisége kerül előtérbe, hiszen Kodály Zoltán első végzettségét tekintve magyar-német szakos bölcsész volt, s mindenképpen érdemes foglalkozni a később a művein keresztül is ható világlátásával, gondolataival.

A téma Mozart és Gluck, s szórakoztató operás kérdésekre is válaszolniuk kellett a csapatoknak Fotó: Molnár Artúr

A Kodály hetet természetesen folyamatosan átlengi az oktatás fő profilját jelentő muzsika, így az első napon, a megnyitót követően az érdeklődő diákokat egy zenei vetélkedőre várták, amelyet a zeneirodalom két nagysága, Mozart és Gluck élete és művei, elsősorban operái (Varázsfuvola, Orfeusz és Euridiké) köré szerveztek. Ma folytatódnak a versengések, dallamírásban és lapról olvasásban mérkőzhetnek a diákok, és társas éneklési versenyt is rendeznek. A szerdai projektnap témája az alsósoknál Herman Ottó és Weöres Sándor, míg a felsősöknél a hungarikumok lesznek, míg a csütörtök jelentős eseményét a Szent Imre templom-beli karácsonyi koncert jelenti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!