Hírek

2009.05.25. 02:29

E földön jelölték ki a hazát

Sóly, Úrhida, Füle - A megyerendszer alapításának és több település ezredéves említésének évfordulója van. Sólyban a megyék képviselői ünnepeltek.

Fejér Megyei Hírlap

Kicsiny, 452 fős település a Veszprém megyei Sóly, amelynek egykori területén kelt Szent István királyunk egyik később neves oklevele. Ez az irat rendelte Veszprém, Fehérvár, Kolon (Zala) és Visegrád vármegyéket Szent Mihály egyháza alá. A szent király a pápai koronáért cserébe megyéket alapított. A megyerendszer máig is álló közigazgatási egység.

Vagy kétszeresére duzzadt Sóly létszáma szombaton, megtelt a falu vendégekkel. Itt ülték a négy egykori vármegye közül elsőként Veszprém fennállásának évfordulóját. (Ilyen tematikus napok mind a négy említett megyében lesznek az év folyamán.) A gondozott, csinos faluban hatalmas sátrat állítottak a tömegnek, a napot reggel ökumenikus istentisztelettel kezdték a Koppány legyőzésének tiszteletére emelt, a 13. század végén épült templomban. Közben a vendégek nézelődhettek a hagyományőrző együttesek és csoportok sátrai táján. A gyulakeszi Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium tagjai mind beöltöztek, még egy rabot is kalodába fogtak, azt egzecíroztatták a nép szórakoztatására. Késesek, mézesek, kovácsok, szűcsök, bőrösök kínálták portékáikat, közöttük vonult az öltönyös menet, élén Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnökkel és feleségével, valamint az ünneplő megyék közgyűléseinek elnökeivel.

A történelem e földre jelölt hazát nekünk az építéshez és küzdéshez - mondta köszöntő beszédében Mádl Ferenc. Az összevont ünnepi közgyűlésen a Fejér megyei közgyűlés elnök asszonya, Balogh Ibolya arról beszélt, a megye intézménye életképes, működő, a benne élőknek keretet, biztonságot ad. A polgármesterek és elnökök az ünnepségen közfelkiáltással közös határozatot fogadtak el a megyerendszer megtartásáról, és négymegyés emlékdobozt helyeztek el az Árpád-kori templom padlózatában.

Ünnepelt a héten Úrhida is. Az oklevél 1009-ben íródott, amelyben először említik a település nevét. Az ezeréves falu ünnepi rendezvényei sorában pénteken este a tájházban nyitották meg Miklós János kerámiaszobrász kiállítását. Az alkotó térplasztikái a lét törékenységét sugallják. Falikorongjain sajátos szimbólumrendszert használ, amelyben fellelhetők az ősi magyar mondavilág motívumkincsei. Úrhida történetéről Fülöp Gyula és Siklósi Gyula régész tartott előadást. A programot a várpalotai Égikapunyitó dobkör sámándobosainak előadása zárta.

Vasárnap nagy ünnepe volt Fülének is. A település első írásos említésének ezredik évfordulójának ünneplését misével és istentisztelettel kezdték, bemutatkoztak a civil szervezetek, a helyi alkotók munkáiból kiállítás nyílt, a délutáni műsor után pedig közösen fogyasztották el a falu hatalmas tortáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!