Hírek

2015.05.04. 18:38

Májustól két kukába gyűjtjük a szemetet

Székesfehérvár – Először csak teszt jelleggel, de ősztől az egész városban bevezetik a kétkukás rendszert: egyikbe a lebomló, másikba az újrahasznosítható szemetet kell tennünk.

Házi Péter

Januártól törvényi előírás is van arra, hogy már nem csak a szolgáltatók, de a lakosság számára is kötelező a szemét legalább két „frakciós” gyűjtése, azaz mostantól a biológiailag lebomló szeméttől külön kell gyűjtetnünk és a kukába tennünk az újrahasznosítható szemetet. (Feltéve persze, ha ehhez két külön gyűjtő is rendelkezésünkre áll.)Az átállás természetesen nem megy egyik pillanatról a másikra, így a Depónia Kft. május 16-ától teszt jelleggel a Béla és Pozsony út közötti területen és az úgynevezett író utcákban bevezeti a kétkukás rendszert. Ez lényegében azt jelenti, hogy mintegy ezerötszáz háztartás kap ingyenesen egy második kukát a szelektív hulladékok gyűjtéséhez. A Tóvárosban pedig a panelházas övezet működését tesztelik, s az illetékesek határozottan állítják, ettől nem lesz drágább a szolgáltatás.

Czentár Ottó, a Deponia Kft. szolgáltatási osztályvezetője megmutatta fotósunknak a kukákat
Fotó: Molnár Artúr

– Eddig mindenki szabadon dönthetett, vállalja-e a háztartásában keletkező szemét elkülönített gyűjtését, mostantól azonban, a januártól érvényes a 385/2014. (XII.31.) számú kormányrendelet alapján ez gyakorlatilag már nem választás kérdése, hanem kötelező – mondta Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, aki bejelentette, az átállás segítése érdekében teszt jelleggel a Béla és Pozsonyi út közti területen és az „író utcákban” bevezetik az elkülönített gyűjtést. Pontosabban ez már eddig is működött úgy, hogy a lakók zsákban tették ki a ház elé a papírt, műanyagot. Most azonban a lakók ingyenesen egy második kukát is kapnak,, amelyet május 16-án 8 és 14 óra között, 17-én pedig 8 és 12 óra között vehetnek át a Bory vár előtti téren, a Nyitra Abc mögötti területen, illetve a Karinthy téren. (Aki nem tudja ekkor átvenni a gyűjtőt, az a Depóniával egyeztethet a későbbi átadásról.)

– A lebomló hulladékokat továbbra is a megszokott heti rendben gyűjtjük, ebbe az edénybe kell tenni a „klasszikus” szemetet, a másik edénybe pedig, amelyet kéthetente szállítunk el, a műanyagot, papírt, fémet. A kefíres, joghurtos és hasonló dobozokat viszont kérjük, továbbra is az elsőbe tegyék, mert ezeket ebben a formában nem lehet újrahasznosítani – sorolta az „instrukciókat” az igazgató. Fontos tudni azt is, hogy az üveget sajnos továbbra sem dobhatjuk a második kukába sem, ezeket a város üveggyűjtő szelektív szigeteinél dobhatjuk ki.

Amíg a családi házas övezetekben sokan már most is válogatva „szemetelnek”, a panelházas részeken azért ez kevésbé volt bevett gyakorlat. Most a Tóvárosban ugyancsak azt kérik a lakóktól, két zsákba gyűjtsék a szemetet, lent, a házak előtt lesz külön lebomló és újrahasznosítható hulladéknak szánt edény, így nem kell messzebb gyalogolniuk azoknak, akik eddig esetleg a távolság miatt nem gyűjtötték „két frakcióra bontva” a szemetet. Azoknál a lépcsőházaknál, ahol eddig egyetlen kuka volt, hoznak még egyet, ott viszont, ahol több volt, funkció alapján két részre osztják a gyűjtőedényeket.

Kattintson a képre a nagyobb felbontásért!

A Fejér Megyei Hírlap kérdésére, miszerint miben jelent többet az új rendszer az eddig is működő házhoz menő gyűjtésen túl, Steigerwald Tibor elsősorban azt emelte ki, hogy végre nem kell „bezsákolni, bekötözni” a műanyagot, a papírt. Az ország egyes részeiről származó tapasztalatok szerint a második kuka kihelyezését követően megnégyszereződött a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége.

A tesztidőszakot követően, várhatóan október környékén az egész városra kiterjesztik a rendszert. Kérdésünkre, miszerint kap-e bírságot az, aki nem hajlandó válogatva gyűjteni, az ügyvezető hangsúlyozta, nem cél a bírságolás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!