Hírek

2013.01.15. 15:12

Drágult a kéményseprés: megyeszerte egységes szinten az árak

Székesfehérvár - Januártól Fehérvár állapítja meg a megye kéményseprési tarifáit. A jövőben a kéményseprők a szén-monoxidot is mérik majd.

Házi Péter

Az új törvény alapján idén januártól a megyei közgyűlés helyett a megyeszékhely gyakorolja a kéményseprői díjak esetében az ármegállapítói jogot. Fehérvár közgyűlése november végén meghozta a döntést, ami szerint Fehérváron a tarifák nem emelkednek, ám a megye többi településén (Mezőfalva és Dunaújváros kivételével, ahol egy másik cég szolgáltat), nagyjából 9-10 százalékkal nőnek a díjak. Ezzel elérik a fehérvári tarifákat, egységessé válik a díjszabás az egész megye területén.

A jövőben nem csak a kémény állapotát, hanem a levegőutánpótlás megfelelőségét is vizsgálják majd (Fotó: FMH-archív)

Januártól tehát a megye minden településén (a már említett kettőt kivéve) a szilárd tüzelésű egyedi kémény vizsgálati díja nettó 1606 forint lett, az egyedi gázkéményekért pedig 1476 forintot kell fizetnünk. Kazánkémények esetében 2386, illetve 1878 forint a tarifa, az emeletes házak gyűjtőkéményeit 5602 forintért ellenőrzik. A gáztüzelésű kéményeket továbbra is évente egyszer, a szilárd tüzelésűeket pedig  kétszer kell ellenőriztetni.

Nem csak a tarifák változtak azonban január 1-jével. Az új kéményseprő törvény számos változást indít el 2013-tól  tudtuk meg Németh Sándortól, a Kémény Zrt. vezérigazgatójától. Az egyik legfontosabb változás éppen az egyik legkényesebb témával függ össze: - A kéményseprőket nagyjából az esetek tíz százalékában még mindig nem engedik be a házba, ingatlanba. Jelentős javulást várunk attól, hogy mostantól a katasztrófavédelem a felügyeleti szervünk. Ha ezentúl nem sikerül bejutnunk egy házba (a postaládába dobott értesítést követően), tértivevényes levélben keressük meg a tulajdonost, aki egy megadott telefonszámon új időpontot egyeztethet velünk. Ha erre sem érkezik válasz, az önkormányzat építésvédelmi bírságot szabhat ki, ezután pedig a katasztrófavédelem embereivel megyünk ki a helyszínre, többtízezer forintos bírságot kilátásba helyezve - ismertette az új lehetőségeket az igazgató.

A kéményseprőket, így Kónya Lászlót sem mindig engedik be (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Az utóbbi időszakban sajnos növekvő számú szén-monoxid mérgezéses balesetek megelőzése érdekében a kéményseprőnek a jövőben nem elég csak a kéményt ellenőriznie, hanem azt is vizsgálnia kell, hogy a tüzelőberendezés elegendő friss levegőt kap-e: - A 2013-as esztendő az adatgyűjtés ideje lesz, ám 2014-től már vizsgálni fogjuk a levegőutánpótlást, valamint a kémény és a berendezés közti összekötő elemek állapotát is, amelyek egészen eddig a senki földjének számítottak. 2015-től pedig már minden egyes kéményvizsgálattal egy időben szén-monoxid mérést is végeznünk kell. Ehhez persze jelentős beruházások, mérőkészülék-vásárlások szükségesek - tette hozzá Németh Sándor.

 

Az irányadó megyei önkormányzati rendelethez képest kicsit többet számlázott a Kémény Zrt. - kereste meg lapunkat Lukács Bence olvasónk. Az ok: a rendelet bruttó árat tartalmaz, de még 25 százalékos áfával kalkulálták, ám  mire hatályba lépett, 27 százalékra  emelkedett a kulcs, de az önkormányzat nem korrigálta a rendeletet. Az elsőfokú fogyasztóvédelmi határozat szerint ez nincs rendben. Németh Sándor vezérigazgató szerint az eltérés kéményenként alig 84 forint, ez az áfabevétel az államhoz ment, arról nem tehetnek, hogy időközben megváltozott az ÁFA mértéke. Januártól, az új rendelettel már megszűnt az eltérés, nettó árak és a mindenkori áfa szerepel a rendeletben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!