Hírek

2009.06.27. 09:36

Döbbenetes: műtét helyett hazaküldték, mert nincs pénz

Székesfehérvár - Június 25-én reggel az ambulancián műtétre várakozók közül mindenkit hazaküldtek, miután aláíratták velük, hogy megértik: majd hívják őket.

Kovalcsik Katalin

- Én sem jöttem el mérgesen, de nem örültem a halasztásnak - Kurja Lajos május elején kereste fel a kórházat, hogy vacakoló epekövét nézzék meg, ajánljanak gyógymódot. - Az orvos műtétet javasolt, mivel a kövek olyan természetűek, hogy nagyobb bajt is okozhatnak, ha egyszer elindulnak. Közben kiderült, hogy a cukrom magasabb, azt is kezelni kellett. A napokban már műtétre kész voltam, minden szükséges vizsgálatot elvégeztettem, június 24-én jártam az altatóorvosnál, így 25-én reggel éhgyomorra, ahogy előírták, bementem a Szent György kórházba. Többen is várták, hogy megtudják, melyik emeletre, melyik szobába helyezik el őket. Gyanús volt, mert egy idős asszony, akit a lánya kísért be a kórházba, úgy jött ki a rendelőből, hogy elhalasztották a műtétjét. Kicsit sírdogált, hogy már felkészült.

- A férjemet keresték a gyerekek, hogyan látogathatják meg, de mondtam nekik, itthon van - kapcsolódott a beszélgetésbe a feleség. - Lelkileg sem mindegy, hogyan éli meg az ember a halasztást, nem beszélve arról, hogy esetleg minden vizsgálatot újra el kell végeztetni.

A kórházban a betegekkkel aláírattak egy szöveget, amelyben az áll, hogy a tervezett műtéteket nem tudják elvégezni, mivel nincs rá pénz. Szabó Gabriella, a kórház orvosigazgató-helyettese válaszolt olvasónk gondjára.

- Az akut műtétek kiszorították a tervezetteket, de a sebészeten amúgy is nagy a nyomás. A megyei kórház egyébként 110-115 százalékon dolgozik a műtétek tekintetében, nem képes többet felvállalni. Az Országos Egészségpénztár nem finanszíroz ennél több műtétet. A sebészetről már levelet írtak a minisztériumhoz, hogy keressék meg a megoldást. A napokban egyébként is sokat foglalkoztunk a kórház finanszírozási gondjaival, de valóban nem mindegy, hogy a betegeket lelkileg hogyan érinti a halasztás. Az új időpontról telefonos értesítést kapnak, a szükséges vizsgálatok ismétlését, vagy a régebbi elfogadását az orvos dönti el a műtét előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!