Hírek

2017.08.28. 16:24

Fénylő szemmel figyelt a humanoid robot a székesfehérvári sajtótájékoztatón

Székesfehérvár – A nyári tábor záró napján a gyerekek azt mondták: maradnának hétvégére, és hétfőn újra jönnének – emelte ki Cser-Palkovics András a digitális élményközpontbeli sajtótájékoztatón.

V. Varga József

Alba fénylő szemmel figyelt – a kis humanoid robot végig ott állt a sajtótájékoztatót tartók előtt. Hol feléjük, hol a média képviselői felé fordult. Nézett bennünket. S rögtön felvetődik a kérdés: vajon látott is minket? Egy biztos: ha kérdezed – válaszol.

Az Alba Innovár digitális élményközpontba látogatott tegnap Deutsch Tamás, a Digitális Jólét programért felelős miniszterelnöki biztos. A politikus Cser-Palkovics András polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatót az élményközpontról, valamint a digitális kompetencia gyarapítás országos feladatairól.

A szeptemberben nyitó Alba Innovár a gyakorlati ismeretek elsajátítására helyezi a hangsúlyt. Gondolkodjunk! – ezt sugallja minden „porcikájával”. Szerezzünk tudást! Legyünk kíváncsiak, merészek, nyitottak! Egy szakember úgy fogalmazott: AI az egyik legjobb dolog, ami az oktatással történhet.   A digitalizáció nem a jövő és a jelen, hanem a közelmúlt ügye – erősítette meg tegnap újfent Deutsch Tamás, a Digitális Jólét programért felelős miniszterelnöki biztos fehérvári látogatásán, amelyen az Alba Innovár digitális élményközponttal ismerkedett.

A székesfehérvári példa nyomán élményközpontokat hoznak létre a megyeszékhelyeken. A digitális élményközpontban Deutsch Tamás és Cser-Palkovics András tartott sajtótájékoztatót Fotó: Koppán Viktor

A miniszterelnöki biztos és Cser-Palkovics András polgármester sajtótájékoztatón szólt az élményközpontról, valamint a digitális kompetencia gyarapítás feladatairól.   Deutsch Tamás kifejtette: az elmúlt évek tapasztalata, hogy nem képzelhető el sikeres digitális átalakulás, ha abban az állam nem vállal kezdeményező szerepet.

A magyar kormány ezért hirdette meg 2015 végén a Digitális Jólét programot. A magyar stratégia, amelynek alapvető hitvallása, hogy az oktatás és a gazdaság fejlesztésének párhuzamosan kell folynia, egyedülálló Európában. Az egész országban szeretnék elterjeszteni azt a jó gyakorlatot, amit az Alba Innovár digitális élményközpont jelent – mondta el a miniszterelnöki biztos.

A digitális átalakulást célzó oktatási stratégia kapcsán hangsúlyozta, hogy ambiciózus fejlesztési programokat indítottak el. A 2018-2019-es tanév végére minden magyar köznevelési intézményben kiépül a nagy sávszélességű internet a szélessávú wifivel egyetemben, és több tízezer digitális eszközt juttatnak az iskolákba.

A többi között elhangzott: szeptembertől ingyenesen fogadja a diákokat az Alba Innovár digitális élményközpont, ahol az országban elsőként világszínvonalú, csúcstechnológiájú digitális eszközöket és rendszereket ismerhetnek meg a nemcsak fehérvári gyerekek. A látogatók humanoid robotokkal, Lego-robotokkal, 3D szobrászattal és 3D nyomtatással, valamint interaktív asztallal és szociális robotokkal is megismerkedhetnek, míg a Paraparkban, vagyis a szabaduló szobában a digitalizáció világára épülő rejtvényekkel és kihívásokkal találkozhatnak, ahol a helyes értelmezés és válasz a „szabadságot” jelentheti.

Amint megtudtuk: az élményközpontra nagy igény mutatkozott a fiatalok részéről is, akik olyan tudást szeretnének, amit nem kaphatnak meg otthon és az iskolában. A nyomás a gazdasági szereplők és a munkaerőpiac részéről is érzékelhető volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!