Hírek

2013.02.12. 16:45

Diáktanács: programszervezés és/vagy érdekérvényesítés?

Mi a feladata, mi a szerepe a diáktanácsnak? - erre is próbáltak válaszokat adni azon a keddi csapatépítő találkozón, amelyen a diákönkormányzatok elnökei vettek részt.

Házi Péter

- A tavalyi évet egyfajta nulladik évnek tekinthetjük, a kommunikáció sok esetben nehézkes volt, szerencsére ebben sikerült javulást elérnünk - mondta a találkozót követően kérdésünkre Árkus Bence, a diáktanács elnöke.

A találkozó egyébként valóban nem csak a formaságokról szólt, Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok jól megtalálta a közös hangot a diákokkal. Talán ennek is köszönhető, hogy olyan komoly problémák is előkerültek, mint például az, hogy bizonyos iskolákban a 25 perces ebédszünet biztosítása érdekében negyed nyolckor kezdődik az első óra január óta. Emiatt azonban van olyan diák, akinek háromnegyed négykor kell kelnie, hogy a vonatát, buszát elérje.

 

A diáktanács elnöke, Árkus Bence (középen) szerint a erősödniük kell a diákok problémáinak közvetítésében, megoldásában (Fotó: Pati-Nagy Bence)


És persze arra a kérdésre is próbáltak választ találni, mi a feladata a diáktanácsnak, diákönkormányzatnak: elégedjenek meg annyival, hogy pusztán hasznos programokat szerveznek a fiataloknak, vagy igenis, az érdekérvényesítés a legfőbb feladata a formációnak? Nos, a fiatalok részéről elhangzott, a köznevelési törvény tavaly óta igencsak visszavett a diákönkormányzatok jogaiból, addig még több esetben egyetértési joguk volt, most viszont csak véleményezési joguk maradt.

 

Sok iskolában sajnos csak formális a DÖK működése, máshol viszont olyan lelkes tanárok vannak, hogy jól működik a diákönkormányzat.

- Április 5 és 7 között lesznek a Diáknapok, amely kapcsolódik a Szent István Emlékévhez , ebben aktív közreműködést várunk a diáktanácstól. A másik elképzelés, hogy 2014-ben szeretnénk egy országos diákparlamenti ülést is Székesfehérvárra csábítani - tette hozzá Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!