Hírek

2016.11.09. 21:15

Diákok parlamentje - Megválasztották a megyei delegációt

Székesfehérvár - A Fejér Megyei Diákparlament ülését szerdán délelőtt tartották meg a Városháza dísztermében. Elkezdődtek az előkészületek az Országos Diákparlamentre, melyet Székesfehérváron rendeznek meg. Megválasztották a megyei delegáltakat is.

Simon Erika

- Ma az egész világ egy választásra figyel, nyilván ez alatt a Fejér Megyei Diákparlament küldöttválasztását értem - utalt mosolyogva az amerikai elnökválasztásra Cser-Palkovics András polgármester, köszöntve az ülésén megjelenteket.

Hozzátette, hogy egy üzenete mindenképp van a választásnak: az, hogy valamit másképp kell a demokráciában csinálni.

- Valami mintha nem működne jól. És ez már nem csak a felnőttek felelőssége, hamarosan a mai fiatalok és diákok felelőssége lesz - mondta a polgármester. - Nagyon fontos szerepet tulajdonítok a diákparlamentnek és a diák önkormányzati rendszernek, és örülök, hogy a történelmi városnak ebben központi szerepe lehet. Hagyományosan az Országos Diákparlamentnek Székesfehérvár ad otthont.

A delegáltak megválasztása titkos szavazással zajlott: tizennégy diák képviseli majd a megyét
Fotó: Simon Erika

Mészáros Attila alpolgármester szerint, aki a levezető elnöki feladatokat látta el, a diákparlament jelentősége abban áll, hogy ez az egyetlen lehetősége a fiataloknak a kormányzat vezetőivel való közvetlen kommunikációra.

A Fejér Megyei Diákparlament két napirendi pontja az iskolai diáktanácsokban felmerült problémák tolmácsolása, valamint az országos fórumra való delegálás és a titkos szavazás voltak. Fejér megyét tizennégy diák képviseli majd 2017 februárjában.

Az ülésen a többi között az ösztöndíjrendszer kidolgozásáról, a tankönyvekkel kapcsolatos problémákról, a szakgimnáziumok új tantárgyi rendszeréről, a diákok leterheltségéről, a magas óraszámról és az érettségi vizsgarendszer változásairól esett szó.

A diákok körében felmerült problémák közvetítése során kiderült az is, hogy az iskolákban problémát okoz a megfelelő tornatermek és a higiénés feltételek kérdése, valamint szóba került az akadálymentesítés és a digitális oktatás fejlesztése is.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!