Hírek

2014.04.07. 05:30

Fejér Megyei Diáknapok: visszavárunk!

Dunaújváros - Rengeteg diák mindenfelé, kiváló hangulat, nagyszerű előadások, remek koncertek az idei diáknapokról is csupa jót lehet elmondani.

Szabó Szabolcs

Vannak élmények, amelyek nem halványulnak rögzítjük mindezt a Fejér Megyei Diáknapok (továbbiakban: FMD) kapcsán.

Tehát, idén ismét Dunaújváros látta vendégül a megye diákságát, és bár az utóbbi évekhez képest összeségében kevesebb tehetséges növendék ballagott fel az aktuális színpadra.

Összefoglalónk:

Mint ismert, a Fejér Megyei Diáknapok egy több évtizedes múltra visszatekintő tehetségkutató verseny, amelyet évenként a megyében működő középiskolák számára hirdetnek meg. Az idei verseny három napon át zajlott, és közel ezer diák jutott fellépési lehetőséghez, általuk pedig minden jelenlévő kulturált szórakozási programokhoz.

Pénteken kora délután a diákszínjátszók kezdték a programsort, igazán remek előadásokkal.

Másnap már teljes üzemben zakatolt az FMD. A belváros előre kijelölt egységeit ellepték a diákok.

A legnépszerűbb kategóriákban több tucat versenyző regisztrálta magát, így a könnyűzene és a showtime kategória mezőnyét is közel telt ház fogadta.

A Bartók Kamaraszínház előtti téren kora délutántól gyülekeztek a fiatalok. Némi irigységgel mindezt egy korosabb polgártárs rockforradalomnak minősítette, ám a valóban kiváló produkciók közepette távoznunk kellett, hiszen a Kortárs Művészeti Intézetben szombaton délután 16 órakor mutatkozott be a számos képzőművészeti műfajt magába foglaló szemle. A rapid tárlat, amelyet csak a diáknapok ideje alatt láthatott a nagyérdemű számos kiváló alkotással ajándékozta meg az érdeklődőket.

Szombaton este, a versenyek után aztán jöhetett a lazítás. A Petőfi Ligetbe tervezett koncerteket Aranyosi Péter humordoktor dumaszínháza dobta fel. Másnap, vasárnap már kissé fáradtan nyüzsögtek a diákok, ám még hátra volt a finálé, ahol a legjobb produkciók mutatkoztak be a közönségnek.

A Fejér Megyei Diáknapok dunaújvárosi nagydíját a Széchenyi István Gimnázium nyerte, a székesfehérvári önkormányzat díját a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola vihette haza, míg a fesztivál nagydíjával ezúttal a kápolnásnyékiek gazdagodtak.

Helyhiány miatt e lapszámunkban nem közöljük a teljes eredménylistát, de összeségében elmondhatjuk: igazán remek három napon vagyunk túl, végre ismét volt élet a város terein és központi kulturális fórumain.

Jövőre ismét Székesfehérvár rendezheti a szemlét, 2016-ban pedig megint Dunaújváros lesz a helyszín. Mit is mondhatnánk: Visszavárjuk a fesztivált!

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!