Hírek

2014.11.26. 19:15

Denevérek keltettek riadalmat a hivatalban

Székesfehérvár - Denevérek keltettek riadalmat a fehérvári járási hivatal dolgozói között. Alaptalanul!

Tribolt Lajos

A Székesfehérvári Járási Hivatal Honvéd utcai épületében időnként denevéreket látnak az ott dolgozók. A denevér a legtöbb embernek nem szimpatikus állat, hiedelmek is kötődnek hozzájuk. Így nem csoda, hogy a dolgozók között elterjedt a hír, hogy fertőzést okoznak. Ezt látszott alátámasztani néhány dolgozó arcüregi problémája.

Dancs Norbert hivatalvezető komolyan vette a dolgozók jelzéseit és utána járt a dolgoknak. Kiderült, hogy nincs több beteg náluk sem, mint az évnek ebben a szakában máshol is. Egy szakorvos pedig kijelentette, hogy az arcüreg gyulladásoknak semmi közük a denevérekhez.

Mellesleg jegyzem meg, hogy szerkesztőségünk korábban évtizedeken át ott működött, jómagam is közel két évtizedet töltöttem a házban. Sem magamon, sem kollégáimon semmi nyomát nem tapasztaltam bármilyen speciális betegségnek.

Dancs Norbert  és kisfia, Barnabás a denevéreket kutatja. Most nem találnak, de az egykor a Fejér Megyei Hírlap szerkesztőségének is helyet adó épületben otthon érzik magukat a kis lények (Fotó: Koppán Viktor)

A hivatalvezető azért tovább ment és szakvéleményt kért a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberétől. Staudinger Istvántól. Vele mi is beszéltünk és megtudtuk, rőt korai denevérek tanyáznak a Honvéd úti épületben. Ez egy gyakori fajta hazánkban, szívesen él panelek repedésében, fák üregében. Ezért gyakran hívják más helyszínekre is. legutóbb a Budai úti volt Praktiker épületének átalakítása során került elő egy sor denevér. Staudinger úr a befogott denevéreket magával viszi és iszkaszentgyörgyi pincéjébe helyezi el. Ha akarnak tovább állnak, ha nem, akkor ott kitelelhetnek. A denevérek ugyanis jellemzően téli álmot alszanak, tehát a mozgásuk hamarosan mindenhol megszűnik. Szerinte tavasszal, vagy ősszel lehet tenni a denevérek épületbe történő bejutása ellen. Ugyanis ez a hivatal célja.

Dancs Norbert elmondta, hogy miután a nemzeti park szakemberével bejárták az épületet, kiderült, hol juthatnak be az állatok. A hivatalvezető tárgyalt a megyei kormányhivatal gazdasági vezetőjével, hogy legyen forrás a denevérek távoltartásának megoldására. Van, ahol nyílásokat kell eltömíteni, máshol szúnyoghálót szerelnek fel. Utóbbi esetekben még napokig nyitva hagynak ablakot a közelben, hogy az esetleg bent tartózkodó állatok ki tudjanak menni. Élelmet igazán csak kint találnak maguknak.

A természetvédelmi szakember aranyos állatoknak nevezte a denevéreket és hozzátette, hogy sok szúnyogot, rovart fogyasztanak, ami az emberek számára kedvező. Mivel a denevér védett állat, eszmei értéke több ezer font, nem illendő üldözni őket és vadászni rájuk. Ha nem tudtuk megakadályozni az épületbe történő bejutásukat, hívni kell a nemzeti park szakemberét, aki biztonságos helyre viszi őket.

Nem kell hát félni a denevérektől, pusztán annyira lehetnek fertőzők, mint minden állat, tehát a kutya és macska is. Vagyis általában nincs velük semmi gond. leszámítva a mi előítéletünket velük szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!