Hírek

2016.12.06. 17:50

Dániel kilátásai - Igyekvőnek, ügyesnek tartja az oktató

Enying - Vak és látássérült emberek hétköznapjainak megkönnyítéséért indítottunk akciót néhány hete.

Kocsis Noémi

Meglátogattunk egy szakmát tanuló fiatalembert, megkérdezve: ő hogyan boldogul?Aranyos, jó gyerek a Dani - mondja a nagymamája, Bocsi Meleg Istvánné az unokáról, Farkas Dánielről. Ilonka éppen az esti spagettivacsora előkészítésén ügyködik, azt ugyanis nagyon szereti az Enyingről Siófokra tanulni járó 16 éves fiú. Ilona négy gyermekéből ketten mentek dolgozni külföldre, Dani szülei is, így a nagykamasznak egyedül is boldogulnia kell, bár családtagjaira mindenben számíthat. Dániel 70 százalékos látássérült, az ő szemüvegéhez hasonlóra szokás mondani, hogy szódásüvegtalp. Óvodásként, iskolásként még neki is kijutott a csúfolásokból, főleg ufónak mondták a kortársai - ma már ilyenben szerencsére nincs része. A halk szavú, széles vállú fiatalembert ma elfogadja a környezete. Azt azért sajnálja, hogy nem futballozhat...

Danit mára elfogadták, jelenleg a Híd2 képzésben vesz részt, rész-szakképesítésben a második év végén famegmunkáló lehet belőle. A közel tízfős tanulócsapatba olyan fiatalok járnak, akik a hagyományos iskolarendszerből különböző okokból kihullottak, érettségit nem fognak tenni, de egy szakmával a kezükben megállhatják a helyüket a társadalomban. Danira igazán büszke a gyakorlati oktatója, Berky György is, azt mondja, a a fiú jó esélyt kapott a tanulással, s fogyatékossága, erős csökkentlátása ellenére a legigyekvőbb tanítványa. A siófoki intézményben kétheti ciklusban tanul, három nap gyakorlat és hét nap elméleti oktatás váltja egymást - utóbbi során alapképességeket erősítenek és általános tantárgyakat oktatnak, matematikát, irodalmat, de fizikát, kémiát például nem. Fontos, hogy a mindennapi élethez szükséges készségeket és ismereteket sajátíttassák el a gyerekekkel. Ilyen intézmény egyébként nem sok van országosan.

Látássérültként korlátozottak a lehetőségei, emelni, focizni nem lehet, de a famegmunkálásban nagyon szépen halad Dani
Fotó: A szerző felvétele

Születéskori szemidegsérülés következtében beálló nagyfokú rövidlátás. Javítani nem lehet rajta, az állapot legfeljebb stagnáló lehet, vagy az életkor előrehaladtával romló. Dani szemüveg nélkül csak foltokat, árnyakat lát. Azt mondja, ennek ellenére igyekszik minden téren ugyanúgy élni az életét, mint a kortársai. A 70 százalékos látáscsökkenés velejárója, hogy emelni nem lehet, ahogy nagy erőkifejtéssel járó tevékenységet végezni sem. Így bár a testnevelés órákon részt vehet, az életéből sajnos kimarad a futballozás, amit pedig nagyon szeretne. A
Real Madridnak drukkol.

Berky Györggyel arról beszélgetünk még, mi lesz a fiatalemberrel iskola után - tekintve a fogyatékkal élők helyzetét, akiknek sokkal bonyolultabb dolog boldogulni az egészségesek többségi társadalmában. A férfi bízik abban, hogy a csöndes, de igyekvő fiú megállja majd a helyét. A műhelyben éppen pihennek a szerszámok, a diákok elmennek ebédelni. A munkadarab az asztalon várja, otthon pedig a spagetti.

Nekik gyűjtünk idén!

A FMH idei adománygyűjtő akciója a cikkben szereplő szervezeten keresztül az éhező, nélkülöző vak felnőtteken és gyermekeken segít. Az e célra létrehozott számlaszámon át (a címzett a Pannon Lapok Társasága) olvasóink nem látó fehérvári, vagy Fejér megyei embereket támogathatnak. Lapunk kiadója minden, november 18. és december 19. között az újságárusoknál vett lap árából 5 Ft-ot is e célra juttat.

SZÁMLASZÁM: 10300002-10583135-49020092 KÖZLEMÉNY: ADOMÁNY

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!