Hírek

2017.08.14. 18:10

Csónakházi pillanatok ercsiben - Az evezős szakosztály igazi közösségi tér létrehozásán dolgozik

ERCSI - Gyermeknapot, köztisztviselői napot, egyéb közösségi rendezvényt is tartottak már a csónakházban, amelyet nemrég vett át az Ercsi Kinizsi SE Evezős Szakosztálya.

Bokros Judit

Tavasz óta ismét megélénkült az élet a Duna-parton található csónakházban és környékén. Az épület hosszú múltra tekinthet vissza, régen még a legendás Aranycsapat is járt ott edzőtáborozni - tudtam meg az evezős szakosztály vezetőjétől, Fekete Gábortól, aki gyerekként maga is sokat tartózkodott a csónakháznál, és ott tanult evezni. Egy hatalmas komplexumot kell elképzelni füves területtel, csónaktárolóval, erdős résszel. Korábban azonban strand is volt a közelben.

Az ötlet, hogy átvegyék az épület, a terület kezelését, és programokat szervezve ismét élettel töltsék meg azt, nem sokkal a szakosztály megalakulása után jött. Az önkormányzathoz pályáztak a cél érdekében, s a város támogatta őket.

Az evezős szakosztály tagjai, miközben vízre teszik az új 10 személyes hajót. Aki pedig mindezt lefotózta, az maga Fekete Gábor, a szakosztály vezetője. Tőle tudjuk, hogy a Csónakház június közepe óta minden hétvégére le van foglalva, egészen szeptember közepéig Fotó: Fekete Gábor

- A terveinkben olyan közösségi tér kialakítása szerepelt, amely családi, baráti, sportrendezvények helyszíne lehet. Idén vállaltuk, hogy - amennyire tudjuk - rendbe hozzuk a csónakházat és környékét. Kisebb munkákat (például festés, csónakle-eresztő készítése) végeztünk el, ám ez is sokat jelent - mesélte Gábor. Miután beindult a nyári szezon, egyre több programot tartottak náluk, s volt, amit maguk szerveztek.

Az első csónakházi gyermektábor lakói láthatóak, amint festékből készítenek műveket

Az Ercsi Eötvös József Általános Iskola gyermeknapi rendezvényének egyik helyszíne a csónakház volt, de ide szervezte az önkormányzat a köztisztviselői napot is. Aztán rendeztek már itt főzőversenyt, egészségnapot, júniusban pedig a Dunán túrázókat fogadták. Családok, baráti társaságok szintén ünnepelhetnek náluk, nemrég egy születésnapi bulit rendeztek.

Fekete Gábor elmondta: a gyerekek tanulhatnak evezni, igaz, a kicsiket nem a Dunára viszik, hanem a biztonságosabb bányatóra. Hosszabb távú terveik közt szerepel egy motorcsónak- és hajókikötő a kis öbölben, valamint táborozásra alkalmas helyszínt, kempinget is szeretnének kialakítani. Mindezt segíti, hogy az ercsi önkormányzat nemrég sikeresen pályázott egy uniós projektben a Duna-part rekonstrukciójára. Ennek része a csónakház komolyabb felújítása, ahol majd az evezős sportok is nagyobb szerepet kaphatnának.

Ezek tehát a jövőre vonatkozó elképzelések, ám addig is számos remek program helyszíne lehet még a csónakház és környéke. A szakosztály pedig szervez túrákat, kirándulásokat, hogy a sportért rajongók kimozdulhassanak. Ősszel például a Fertő-tó megkerülését tervezik, kerékpárral, de közelebbi célpontok is akadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!