Hírek

2013.12.04. 16:07

Fogy Fejér megye lakossága

Fejér megye lakossága öregszik. A lakosságszám az országosnál kisebb arányban csökkent.

Tribolt Lajos

A tájékoztató alapján megállapítható: pozitívum, hogy Fejér megyében jelenleg nincs – a kormányrendelet mellékletében foglalt besorolás szerint – leghátrányosabb helyzetűnek minősülő település. Ám Fejér megye 13, a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális, illetve a munkanélküliség szempontjából az országos átlagot jelentősen meghaladó elmaradott településsel rendelkezik, nagyobb részt a megye déli részén: Alap, Alsószentiván, Cece, Daruszentmiklós, Igar, Lajoskomárom, Mátyásdomb, Mezőkomárom, Mezőszentgyörgy, Nagykarácsony, Sáregres, Szabadhídvég, Vajta.

Egymás mellett a harminc év eltérésű korfa. Az elsőn látszik a háború sebe, mindkettőn a Ratkó-korszak és a Gyes bevezetése. Grafika: Lovász Lilla

A megye lakosságának száma a 2011. októberi népszámláláskor 425 847 fő volt, ami az ország népességének 4,3%-át jelenti. A megye lakosságszámának csökkenése 2001 – 2011 között (-2 százalék) kisebb volt, mint az országos átlag (-2,6 százalék).

Az országos tendenciát követve megyénkben is öregszik a lakosság. A népszámlálás időpontjában 14 százalék volt gyermekkorú és 22 százalék az időskorú (60 év fölötti) lakos. Az egyes települések között jelentősek a különbségek. Mindösszesen 5 településen magasabb a gyermekkorúak száma az időskorúaknál. Ezek: Etyek, Mány, Mezőkomárom, Sárkeresztúr, Úrhida. Mór az egyetlen város, ahol több gyermek született a 2001 – 2011 időszakban, mint ahányan meghaltak.

A községek népessége összességében 2 százalékkal nőtt. Ezen belül 8 községben a természetes szaporodás és a bevándorlási többlet összeadódott (Etyek, Kőszárhegy, Mány, Pákozd, Söréd, Tác, Tordas, Úrhida). További 37 községet ugyan természetes fogyás jellemzett, de a bevándorlási többlet emelte lakosai számát. A maradék 48 községben fogyott a népesség.

A megye városai közül Székesfehérvár (-5 százalék) és Dunaújváros (-12 százalék) népessége jelentősen csökkent – főleg az elvándorlás miatt, Adony, Bicske, Enying, Ercsi, Mór, Pusztaszabolcs, Sárbogárd lélekszáma mérsékelten csökkent (1-8 százalék), a többi városé (Bodajk, Gárdony, Martonvásár, Polgárdi, Rácalmás, Velence) emelkedett (4-14 százalékkal)

A tájékoztató kitért arra is, hogy megyénk az országos átlagnak megfelelő egészségi állapotban van. A déli térségekben azonban különösen a férfiak esetében az átlagosnál jóval rosszabb a helyzet.

Nézzük járásokként, melyek azok a halálokok, amelyek az országos átlag felett vannak. Bicske térségében a férfiaknál a rosszindulatú daganatok, a nőknél a heveny szívizomelhalás, Dunaújvárosban mindkét nemnél a légcső és a tüdő rosszindulatú daganata. Az enyingi járásban a férfiaknál a daganatos és keringési rendszert illető betegségek, valamint az alkohollal összefüggő bajok. Martonvásár térségében a férfiaknál a tüdő daganatai, a mór környéki férfiaknál az emésztőrendszer betegségei, Polgárdiban a férfiaknál daganatok, a keringési rendszer és a légúti betegségek, nőknél a szívizom elhalás, Sárbogárd környékén a férfiaknál a daganatok, a szívizom elhalás és az alkohollal kapcsolatos problémák, nőknél a szívizom elhalás. A többi terület az átlag alatt van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!