Hírek

2016.09.04. 19:01

Csillébe rejtett üzenet

Kincsesbánya - A település két legfiatalabb lakója őrzi majd ötven éven keresztül annak a lezárt csillének a kulcsát, amelybe a falu önállóságának fél évszázados jubileumán időkapszulát rejtettek.

B. Kiss László

Mivel Kincsesbánya a bauxitbányászatnak köszönheti létrejöttét, a falunapot is a bányásznapon tartják, noha az ásványkincs kitermelése 1999-ban megszűnt. A hétvégén tartott falunap adott alkalmat annak a megünneplésére is, hogy 50 éve lett önálló a település.

Az időkapszulát rejtő csille egy, korábban a bányában használatos körgyám alatt áll

A szombat délelőtti rendezvényen, ahol - Törő Gábor országgyűlési képviselő mellett - több környékbeli polgármester is jelen volt, Babecz Benett és Hegedűs Boglárka Johanna személyében köszöntötték a falu két legfiatalabb lakóját, az 1921-es születésű Horváth Ferencné Bognár Mária személyében pedig a legidősebbet. A hagyományokhoz híven a falunap keretében megrendezett bányásznapi ünnepségen adták át az önkormányzat elismeréseit is. Lakatos Jánosné nyugalmazott tanító Pedagógiai Díjban, A Platán Ápolási Intézet Közegészségügyi Díjban, a labdarúgás terén jeleskedő Gódor Tibor pedig Testnevelési és Sport Díjban részesült. A kispályás labdarúgó csapatnak ugyancsak Testnevelési és Sport Díjat, az Illés József vezette Vadvirág szakkörnek Környezet és Természetvédelmi Díjat adományozott a képviselő-testület. Szolga Ferenc a barlangkutatás terén kifejtett kiemelkedő munkásságát a Kincsesbánya Díszpolgára címmel honorálták.

A szombati ünnepségen Kincsesbánya a székelyföldi Koronkával meglevő partnerkapcsolati megállapodását testvértelepülésire minősítették át.

Az ünnepség végén avatták föl a bányászemlékhely szomszédságában azt a - körgyám alatt elhelyezett - csillét, amelybe időkapszulát rejtettek. A lezárt csillét ötven év múlva lehet majd csak felnyitni, a kulcsok őrzésével a falu két legfiatalabb, a cikkben már említett lakosát bízták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!