Hírek

2014.04.07. 10:26

Cser-Palkovics és Vargha: közös célok, egységes fellépés Fejér megyéért

Székesfehérvár – Egységesen kell dolgozni Fehérvár és a megye jövőjéért, jelentette ki Cser-Palkovics András és Vargha Tamás hétfőn az Országalmánál.

Tihanyi Tamás

Polgármesterként, leköszönő országgyűlési képviselőként köszönte meg a fehérváriak bizalmát hétfőn Cser-Palkovics András, majd megköszönte a szavazatát mindenkinek, függetlenül attól, kire voksolt vasárnap. A fehérvári részvételi arány magasabb volt, mint az országos átlag, ami fontos jelzés, fogalmazott. Kijelentette: amit a Fidesz 2010-ben elkezdett, az folytatódhat. A településvezető kiemelte, fontos az, hogy a megyei közélet szereplői egységesen tudjanak dolgozni a fejlődésért, mert ez komoly erőt jelent az országgyűlésben.

A választásoknak vége, mától a munkáé a főszerep, mondta. Vargha Tamás országgyűlési képviselő hozzátette, köszönik a választók bizalmát, élnek vele és megszolgálják azt, ígérte. Azt mondta, közösek a célok és a megye minden körzetét fideszes politikus képviseli majd.  Mivel ez az egyéni körzetekben öt mandátumot jelent, listáról pedig L. Simon László is ott lesz a Parlamentben, hat képviselője lesz Fejér megyének, számoltunk a helyszínen a politikusokkal. Ám Cser-Palkovics András ehhez hozzátette, ő személy szerint Orbán Viktor miniszterelnököt is Fejér megyei képviselőnek tekinti. Az öt egyéni körzet képviselőjének lesz a dolga, hogy a megye érdekében programot tegyen le a kormány asztalára, ehhez pedig számíthatnak a megyéhez kötődő kultúrpolitikus és miniszterelnök támogatására. Ez pedig kifejezetten előnyt jelent, tette hozzá a polgármester, a megye legalább annyi támogatásra számíthat céljaihoz a jövőben, mint számíthatott az elmúlt négy évben.

L. Simon László vasárnap Agárdon szavazott családjával. A pártlistára leadott szavazatok alapján jutott be az országgyűlésbe (Fotó:Bajnai Zsolt)

Lapunk megkérdezte, miként értelmezik Gyurcsány Ferencnek azt a kijelentését, hogy a kormány nem tölti ki négy esztendejét. „Mondtak ők már korábban is ilyet”, válaszolt Cser-Palkovics András, „ám a kormány mégis kidolgozta az idejét”. Vargha Tamás szerint illik tiszteletben tartani a választók akaratát, de a szocialisták továbbra sem képesek a megújulásra és inkább megsértik a szavazókat. Pedig egy politikusnak minden választópolgárért egyformán kell dolgoznia, függetlenül attól, kire adta le a voksát. A kampány lezárult, a versenynek vége. Ha valaki a választói akaratot vitatja, az a demokrácia létét kérdőjelezi meg, szögezte le a politikus.

Fejér megye öt választókerületében tehát egyértelmű volt a kormányoldal fölénye. A legnagyobb arányban Tessely Zoltán győzött, akinek körzete immár a Velencei-tó környékén túl egészen Beloianniszig és Ráckeresztúrig terjed, a legkisebb fölénnyel Galambos Dénes a dunaújvárosi körzetben: meg kell jegyeznünk, hogy egy hagyományosan baloldali választási körzetben. Törő Gábor Tessely Zoltánhoz hasonlóan átlépte a 50 százalékot, tehát a 2-es székesfehérvári körzetben az ellenzék számára legalábbis nyomasztó volt a Fidesz fölénye. Az LMP-sek közül ketten (Bialkó László és Varga György) lépték át az öt százalékos parlamenti küszöböt az egyéni körzetben, hárman alatta végeztek: a leggyengébb arány Sárbogárdon született, ahol Szatmári Ildikó a 3 százalék alatt maradt. Az LMP szereplésénél maradunk az alacsonyabb százalékok elemzésekor, mert a kisebb pártok eredményei nem voltak számottevőek.

Ha sportnyelven fogalmazunk és a meglepetéseket keressük e társadalmi-politikai bajnokságban , akkor két körzetben két eredmény mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az egyik az, hogy a jobbikos újonc, Fazakas Attila a 2-es székesfehérvári körzetben legyőzte az európai parlamenti képviselő szocialista politikust, Herczog Editet, a másik, hogy ugyanezt tette Árgyelán János, a radikális párt megyei elnöke Ecsődi Lászlóval, aki ugyancsak rutinos baloldali politikusnak számít. Ráadásul Árgyelán közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint baloldali ellenfele. Az MSZP megyei elnöke, Horváth András és a jobbikos Gáspár Kornél között ugyancsak szoros volt a verseny, ám végül egyértelműen az előbbi javára dőlt el. A kormányoldal és az úgynevezett baloldali kormányváltó erők között a székesfehérvári 1-es körzetben, és a már említett dunaújvárosi 4-es körzetben alakult ki igaz, csak viszonylagosan szoros választási eredmény.

Országos listáról L. Simon László került a Parlamentbe, míg az eredmények jelenlegi ismeretében nem jutott az országgyűlésbe Horváth András, aki eddig képviselő volt, és Árgyelán János sem, aki a Jobbiktól a legelőrébb szerepelt a pártlistán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!