Hírek

2017.03.17. 20:02

Birkatetemek szanaszét a bokrok között Csalán

Kifehéredett, régi birkacsontvázak, koponyák, ciszternából kiálló birkalábak miatt három hatóság szakemberei is kinn voltak tegnap a romos csalai kastélyt övező területen.

Zsigó Ferenc

A rendőrség, a városházi környezetvédő hatóság és a kormányhivatal állategészségügyi szervének képviselői vizsgálták ki tegnap azt a lakossági bejelentést, ami birkahullákról és kivágott fákról szólt a környezetvédelmi területen.

A csalai kastélyhoz tartozó 164 hektáros füves területen kisebb-nagyobb birkacsordát láttunk tegnap is. A terület német tulajdonosa bérbe adta az ingatlant egy vállalkozónak, az ő tulajdonában lévő mintegy 500 birkát bértartásban, juhászattal foglalkozó vállalkozók gondozzák. Az elhullott állatok elszállítása, a tetemek megsemmisítése nem olcsó, nyilván emiatt történt, ami történt, s amit most a hatóságok vizsgálnak. Mindeközben vélhetően fertőzésveszély van a területen...

A barna valaha egy kecske volt, a kos pedig le volt fejezve. A kastélytól kicsit távolabb találták ezeket, úgy kb. egy hónapja. Forrás: olvasó

– Elhullott birkák csontvázai a bokrok között, friss tetemek a ciszternában, jöjjenek, már a rendőrség is itt van – ezekkel a szavakkal invitált egyik csalai olvasónk az ottani kastélyhoz.

A fotós kollégával azonnal indultunk. A romos kastélytól nem messze lévő melléképületek egyike előtt egy nyomozó két férfivel beszélgetett, kissé távolabb állt a 164 hektáros ingatlan idős német tulajdonosa. Michael Wedelek éppen kialudt pipáját gyújtotta újra, mikor odaértünk.

– Szörnyű dolog ez, birkacsontvázak és tetemek mindenütt, cirka tízezer kubikméter fa kivágva, szomorú... – mondta tört magyarsággal, majd határozottan nemet intett a fejével, amikor megkérdeztük, lefényképezhetjük-e.

Törő László a tulajdonos megbízottjaként, mint afféle intéző felügyeli a 164 hektáros birtokot

Törő László – aki tulajdonosi megbízottként afféle intézői feladatokat ellátva felügyeli a területet – készséggel válaszolt kérdéseinkre. Tőle tudtuk meg, hogy gombászok fedezték fel az egyik csontkupacot a csalitosban, s miután szóltak neki, alaposan átvizsgálta a területet. Ennek során rengeteg birkacsontot, koponyát talált a bokrok aljában, a ciszterna betonfedele alól is birkalábak álltak ki. Az is kiderült a szemle során, hogy rengeteg fát kivágtak a területen.

Beszélgetésünket követően szóba elegyedtünk a területen vizsgálódó rendfenntartókkal is, persze nem hivatalosan, hiszen ők nem nyilatkozhatnak. Csakúgy, mint a fehérvári polgármesteri hivatal környezetvédelmi hatóságától ott lévő három hölgy, akik dolguk végeztével távoztak is a helyszínről. A rendőrök a kissé távolabb lévő irodában jegyzőkönyvező hatósági állatorvosra vártak, így tudtuk meg, hogy a kormányhivatal állategészségügyi szervének illetékese is kiment tegnap a csalai birtokra. Nem összehangolt akcióról volt szó, az információ mindhárom hatósághoz eljutott, s mindhárom részről azonnali vizsgálatot tartottak szükségesnek. Csupán a véletlen műve volt, hogy mindhárom „csapatot” a helyszínen találtuk.

Amit láttunk, az igencsak beszédes volt, de hivatalos információt csak a szóvivőktől, sajtóreferensektől kaphattunk, ezért onnan a helyszínről telefonáltunk.

– Írásban kérjük a kérdéseket – így a rendőrségi referens. Nem írtunk, a helyszínen nem értünk rá, így nincs hivatalos infónk. (Amúgy se lenne, hiszen éppen csak elkezdődött az eljárás.)

– Folyamatban lévő hatósági ügyről nem áll módunkban tájékoztatást adni – jött a városházi reagálás.

Kérdésünkre, hogy kinek a dolga azonnal megszüntetni az akut fertőzésveszélyt, a legtartalmasabb választ a kormányhivatal adta: „A tetemek azonnali, szakszerű elszállíttatása és azok megsemmisítése az állattartó (tulajdonos) kötelessége. A körülmények megállapítására a Fejér Megyei Kormányhivatal vizsgálatot indít.”

A cikk folytatása itt olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!