Hírek

2016.07.06. 17:47

Csak azért is vasárnap nyírunk

Székesfehérvár – Viktória szomszédja vasárnap állt neki füvet nyírni a telkén – mikor a fiatal nő figyelmeztette a helyi rendeletre, s hogy ő a zajtól egyáltalán nem tud pihenni, a szomszéd egyszerűen reagált: ha nem tetszik, menjen a rendőrségre.

Kocsis Noémi

Viktória nem ment, ettől függetlenül nehezményezi, hogy egyesek fittyet hányhatnak a szabályozásnak, mások kárára. A szomszéd úgy érvelt, ő csak vasárnap ér rá füvet nyírni – sokan vannak egyébként így. De ha mindenki máskor ér rá és máskor akarja a zöldfelületét karban tartani, akkor tulajdonképpen minek a helyi rendelet?

A három éve alkotott „Közösségi együttélés szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről” szóló önkormányzati rendelet (továbbiakban röviden: zajrendelet) szabályozza a közterület rendjével, köztisztasággal, zajvédelemmel és állattartással kapcsolatos kérdésköröket, amelyekben a visszaéléseket valahogy szankcionálni kívánta a rendeletalkotó. Kellett már valami, hogy érvényt tudjunk szerezni a saját szabályozásunknak, fogalmaz Werger Éva, az Igazgatási iroda vezetője, akihez az írás bevezetőjében szereplő panasszal fordultunk: mit lehet ilyen esetben tenni? A rendelet alá eső tételek – építés, bontás, zöldfelület fenntartás – megengedett időszakon kívüli végzése ugyanis sokakat késztet panaszra, ezekből azonban ritkán lesznek tényleges bejelentések, mondja az irodavezető. A bírságolás még ritkább, ami talán nem jó hír annak, aki komolyan érvényt szeretne szerezni a panaszának. Ilyenkor gondolhatja az ember: minek tegyek bejelentést, ha úgysem büntetik meg a szomszédot? Bár érdemben a hivatal csak akkor tud eljárni, ha tudomást szerez az esetről, a dolgot nehezíti, hogy a panasztevőnek bizonyítania is kell a vasárnapi fűnyírást. Ám ha a szomszéd a tanúskodásnál ennek éppen ellenkezőjét állítja?

– Volt ügyfelünk, aki megoldásként azt javasolta, járjunk körben a városban, ellenőrizve, hol végeznek kijelölt időszakon kívüli zöldfelület fenntartást. Erre természetesen nincs kapacitása a hivatalnak – jegyzi meg az irodavezető, hozzátéve: jelenleg a szabályozás komolyan vétele és betartása lenne az igazi megoldás. A fűnyírást a helyszínen ugyanis csak akkor tudnák büntetni, ha az „elkövetőt” tetten érik: ekkor helyszíni bírságként akár 50 ezer forintot is kaphatna. Érdekes, hogy amikor egy idős úr irgalmatlan hangosan rotációs kapázott, a fent már említett rendelet alapján nem lehetett eljárni ellene: a talajmunka ugyanis nem tartozik a zöldfelület fenntartáshoz. Ugyanígy a motoros fűrészes ágaprítás sem, pedig lehet nagyobb és zavaróbb zaja. Ilyenkor másféle, hosszabb eljárás alá vonhatják az illetőt, és határozatban eltilthatják a tevékenységtől.

A mostanában tapasztalható visszaélések közül mégis a zöldfelületen parkolás a leggyakoribb, mondja Werger Éva, de ezeket a rendszeres ellenőrzéssel és a rendszámos beazonosítással  sikerült kordában tartani valamennyire. Az eseteket az állampolgárok gyakrabban bejelentik, interneten is közreadják.

Címkék#fűnyírás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!