Hírek

2014.03.21. 18:50

Csak a sokszínűség az, ami egységes

A megszépült Fő utca mentén egyre szépülnek a kirakatok, portálok, ám némelyik kissé túllőtt a célon harsányságával.

Házi Péter

Olvasónk hívta fel a figyelmünket az olykor túlzott méretűnek vagy túl erős színűnek tűnő homlokzati feliratokra. Nem kell szakembernek lenni annak megállapításához, az egység ilyen szempontból hiányzik. A középkori jellegű német belvárosokban például egységes stílusú cégérek, kirakatok lehetnek, még a gyorséttermi láncoknak is be kellett állniuk a sorba. Vajon nincs semmilyen szabályozás arra, mit és hogyan tehet ki egy belvárosi üzlettulajdonos? - vetette fel a kérdést olvasónk. A rövid válasz: erre nincs külön szabályozás. A hosszabb: az önkormányzat egyeztetésre hívja hamarosan az üzletek üzemeltetőit egy közös stílusminimum elfogadása érdekében.

Aki járt mondjuk a németországi Rothenburgban, tudja, hogy a középkori belvárosban még az amerikai gyorsétteremnek is be kellett állnia a sorba : arrafelé csak egységes stílusú cégéreket illetve feliratokat lehet kitenni az épületekre, így a piros-sárga logó ott rézszínű lett, éppúgy, mint a szomszéd pékségé vagy a belváros másik végén lévő ruhaüzleté.

De mi a helyzet felénk? - vetette fel a kérdést olvasónk. Az önkormányzat hatósági főosztályvezetőjének, Kincses Zsolt Dávidnak a segítségét kértük ez ügyben, akitől megtudtuk, sem országos, sem helyi szinten nincs jogszabály, amely pontosan előírná, behatárolná mondjuk a belvárosi portálok esetében alkalmazható betűtípusokat, azok méretét vagy éppen színét.

- A Fő utca felújításának elsődleges célja a közösségi tér élettel való megtöltése volt, ez láthatóan sikerült, ami önmagában is öröm, mérföldkő. A második fázis lehet az, amit az olvasó felvetetett - fogalmazott az osztályvezető. Mint megtudtuk, nem jellemző, hogy a kirakatok kialakítását kritizáló bejelentéseket kapnának, ugyanakkor az egységesebb utcakép megteremtése érdekében tervezik, hogy hamarosan egyeztetésre hívják össze a belvárosi üzletek üzemeltetőit. A találkozó célja az lenne, hogy az érintettek önkéntes alapon fogadjanak el egy minimumot , ami behatárolná, nagyjából hogyan kell kinéznie egy-egy cégérnek, kirakatnak a belvárosban. Ez a megegyezés segíthetne az egységesebb kép megteremtésében. A műemlék épületek esetében a járási kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hivatala rendelkezik hatáskörrel, ha műemléki jelentőségű területen (mint a belvárosunk) található épület homlokzatán történik változtatás, az csak az engedélyükkel történhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!