Hírek

2012.10.17. 09:05

Chippel azonosítják a kukákat - A lakók tíz százaléka nem fizet vagy szerződése sincs, őket fülelik le

Székesfehérvár - A város 18 ezer kukájára kerül ki az elkövetkező időszakban chip: ezzel azonosítják be, kikkel van élő szerződése a hulladékszállítónak. Ettől a nemfizetők kiszűrését is remélik.

Házi Péter


- Már régóta kerestük a megoldást arra, hogy ellenőrizhetővé tegyük a lakossági szemétszállítást. Becsléseink szerint ugyanis a fehérvári háztartások nagyjából tíz százaléka nem fizeti ki a szemétszállítás díját, de olyan is van, akinek érvényes szerződése sincs velünk. A most bevezetendő chipes rendszertől azt várjuk, sikerül kiszűrni a nemfizetőket. A cél az, hogy ne ürítsünk ki olyan kukákat, amelyekre nincs élő szerződésünk emelte ki - Steigerwald Tibor, a Depónia Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, a rendszer nem képes számlálni, hogy az adott kukát hányszor ürítette ki a Depónia, viszont nagy biztonsággal megállapítható, kik veszik jogtalanul igénybe a szolgáltatást. - Az ügyfelek közül többen már megtalálhatták a postaládájukban azokat a vonalkódos matricákat, amelyeket első körben a lakóknak kell felragasztaniuk a saját szeméttároló edényeikre. Kérjük, hogy a következő szemétszállítási napon reggel 6 és 18 óra között hagyják kint a lakók a kukát, ugyanis az általuk felragasztott címke alapján a cégünk munkatársai felhelyezik a végleges egyedi azonosító címkét. Ez a kisebb, családi házaknál használt edények esetében egy fekete, Depónia feliratú műanyag címke lesz, a társasházak esetében pedig egy nagyobb, kék színű, amit a ház kukájára helyezünk el. A fém kukákra egy harmadik fajta azonosító kerül - árulta el a legfontosabb teendőket Szépe Attila, a cég műszaki igazgatója. A chip egyébként úgy működik majd, hogy a kukásautó belső oldalára kerül egy infravörös leolvasó egység, ami érzékeli a kukán lévő chip adatait. Minden chip tartalmazza majd a szolgáltatást előfizető nevét, címét, a kuka űrtartalmát (hogy ne lehessen a szerződésesnél nagyobb kukát üríteni), valamint egy GPS koordinátát is.
Ennek a célja az, hogy amennyiben a chipet lefeszegetik a kukáról és mondjuk egy másik utcában lévő kukára felteszik, akkor az ürítéskor a rendszer ezt azonnal jelzi a Depónia központjában. - Amennyiben a munkatársaink chip nélküli edényt öntenek a kukásautóba, a központi rendszerhez, a Depónia telephelyére egy fekete ürítés nevű riasztás érkezik. Ezek után a munkatársainknak is el kell számolniuk azzal, miért ürítették ki a szerződésben nem szereplő kukát emelte ki Steigerwald Tibor, aki szerint a rendszer a későbbi továbbfejlesztéssel a szelektív gyűjtés jobbá tételére is alkalmas lehet, mérni tudják majd, a város mely részéről érkezik be a legtöbb szelektív hulladék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!