Hírek

2015.07.13. 11:23

Buszsofőrt vert az utas Móron (frissített)

Mór - Nem akart maga után takarítani az utas, ezért orrba gyűrte az autóbusz sofőrjét vasárnap este. Az agresszió kezelését tanfolyamon tanulják a vezetők.

S. Töttő Rita

Orrba verte a buszsofőrt egy férfi vasárnap este egy menetrend szerinti buszon. A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (KNYKK) információi szerint az utas ittas volt és menet közben a busz utasterébe hányt. Az autóbusz vezetője ezt tette szóvá, amikor megállt, ám a felhívást, hogy segítsen a feltakarításban, a férfi zokon vette és ezért ütötte meg a sofőrt - aki meg is sérült az incidens alkalmával.

A részeg utas ezután Móron leszállt a buszról, de nem jutott sokáig, a rendőrök ugyanis a Kapucinus téren igazoltatták a 36 éves tompai férfit. E. Lajos bevitték a helyi rendőrkapitányságra. A vád az agresszív utassal szemben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak. A busztársaság kamerarendszert továbbra sem tervez a járműveire.

Pruzsina Alice, a KNYKK kommunikációs vezetője lapunknak elmondta: a sofőr már jól van, de megviselte az eset.

Feszült, agresszív utas, aki nem ritkán ittas vagy éppen drogos állapotban van, tör-zúz, beszólogat másoknak – ez a kép sokaknak ismerős, akik buszon utaznak. Az ijedt utastársak ilyenkor a sofőrnek szólnak, akinek meg kell oldania a problémát Az autóbusz vezetők kommunikációjának fontossága, bánásmódjuk a nehezen kezelhető utasokkal folyamatos odafigyelést igényel. S ez nem könnyű egy hosszú nap végén A helyi busztársaságnál évente két alkalommal vesznek részt az autóbuszvezetők képzésen, ahol a forgalmi, műszaki, KRESZ ismereteiket frissítik fel, illetve itt az elmúlt időszak tapasztalatai alapján összeállított témákban konfliktuskezelő és kommunikációs tréning is zajlik.

– A cél, hogy legyenek képesek mindkét fél számára elfogadható megoldást találni a nehéz helyzetekben – magyarázza Pruzsina Alice.

A sofőrök szerint naponta előfordulnak olyan esetek, amikor szükség lehet a képzéseken elsajátított technikákra. A kisebb településeken családiasabb a hangulat, de a nagyobb városokban egyre több az ideges viselkedés az utasok részéről – derül ki az elmondásokból. Ez a sofőröktől is több türelmet igényel – mondja Pruzsina Alice, aki tudja: az utasok nyilván nem látnak bele az autóbuszvezetők munkájába.

– Nemcsak a busz kezelése a feladatuk, hanem nagyon sok ismerettel kell rendelkezniük a különböző kedvezményekkel kapcsolatban, de a járat útvonalát és forgalmát is jól kell ismerniük, a jármű műszaki paramétereiről nem is beszélve. A vezetőknek is van okuk néha türelmetlenkedni, mégsem éreztethetik ezt a környezetünkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!