Hírek

2014.12.05. 14:35

Bumfordi ölelgetnivaló - A 111 éves Teddy mackó túlélt minden válságot és játéktrendet

A szeme cipőgomb, az életre hívása óta eltelt bundája is elkopott mára, mégsem megy ki a divatból Teddy mackó. „Róla” tartott előadást a héten Nagy Veronika néprajzkutató a Hetedhétben.

Kocsis Noémi

Ükmamáink, dédmamáink és az ő fiútestvérkéik még olyan játékoknak örültek, amelyek több ezer, vagy akár több száz éves múltra tekintenek vissza: babával, hintalóval. E játékszerekhez képest Teddy barátunk tacskónak mondható a maga 111 esztendejével. Ő azonban nem csak egy kitömött plüss játékmackó: egy jelenség, amelyről nem is érdemes beszélni az életre hívó társadalmi igények és jelenségek nélkül - hangsúlyozta a Hetedhét Játékmúzeumban a témáról előadást tartó Nagy Veronika.

Teddy útja a kultikus ikonság felé egy már játékállatokkal - kemény vázú, szilárd testű, fa, fém, vagy papírmasé kutyusokkal, cicákkal, bárányokkal, lovacskákkal - szegélyezett úton vezetett. Akkoriban a gyermeknevelési irányelvek arról szóltak, a játékszerek legyenek minél realisztikusabbak, a világot az apróság úgyis az oktatási célú játékszereken keresztül ismeri meg jól. A kislányok francia babáikat öltöztették, a fiúcskák apró gazdaságok állatkáit sorakoztatták fel a fapajta előtt. Bár e kitömött háziállatokat - majd a 19. század második felében már vadállatokat is - már bevonták szőrmével, ölelgetésre alkalmatlanok voltak. A Teddy mackó éppen ezt az űrt töltötte be: oktató célja nincs, csak az, hogy szeretgessék.

1910-ben született maci a babamúzeum gyűjteményéből (Fotó: Koppán Viktor)

Érdekes, hogy megszületésénél két, földrajzilag távol eső vállalkozás bábáskodott, szinte egyidejűleg. A németországi Steiff-gyár alapító-fejlesztője, Margarete Steiff, és főleg Richard unokaöccse korán felismerte, hogy a gyerekek ösztönösen vonzódnak a hurcolható, ölelgethető, vigasztaló játékokhoz, s az 1880-as gyáralapítástól hamar a német játékipar élvonalába kerültek. A 20. század elején a tengerentúlon is felütötte fejét Teddy: itt Theodore Rosevelt volt a névadója a legenda szerint, az USA elnöke ugyanis állítólag visszautasította, hogy puskavégre kapjon egy megrendezett vadászatra előállított kis medvebocsot. A jelenetről készült karikatúra indított egy amerikai boltost, Morris Michont arra, hogy engedélyt kérjen az elnöktől a felesége által varrt macik elnevezésére. Teddy hallatlan sikert aratott a kirakatokban, s Michonék alig győzték a megrendeléseket. A Teddy mackó azért jött, hogy maradjon! zengte a Boston Herald, a bumfordi medvét a gyerekek legjobb barátjává avatva. Teddy elmosta a határokat: egyaránt játszhatott vele fiú és lány, baba is volt, meg játékállat is.

1908-ban aztán kitör a mackóőrület. Rosevelt már kifejezetten Teddyvel pózol az újraválasztási kampánya képein. A mackókat széles körben hamisítják. Milne egy angol gyártású játékról mintázza meg híres Micimackóját. A híres gyárak bezárnak, a háborús anyaghiány ugyan Teddyt is utoléri, bőr és plüss helyett szintetikus anyagokból varrják, rövidebb pofácskával és végtagokkal. De a nosztalgia megállíthatatlan: Teddy túl jól teljesítette küldetését. Kis gazdái felnőttek ugyan, de képtelenek elszakadni kedvencüktől, helyette irgalmatlan összegekért gyűjtik a mackókat világszerte. A 130 éves Steiff-cég múzeumáben pedig még a rántotthús is mackóformájú.

Hogy nálunk, Magyarországon a játékmackók miért nem váltak klasszikus Teddyvé? Nos, erről éppen a Hetedhét Játékmúzeum anyagát megalapító Moskovszky Éva írt egyszer. Mert nálunk volt a mesék Mackó ura, Dorka, Zebulon és Brúnó, viszont a II. világháborúig nem is volt mackógyártás. A cuki-habos, távol-keleti dizájnt, az importmacikat az igazi Teddy simán legyőzte, sosem lett manó-, vagy szörnyecskeszerű. Sikere egyik titka, hogy természetesen épült rá egy már meglévő játékhagyományra. Teddy mackó örök ugyanúgy, ahogy a vigasztalás és ölelgetés igénye is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!