Hírek

2017.03.06. 16:25

Kutatás a szuperbaktériumok ellen

Budapest - Új, ígéretes gyógyszercélpont merült fel a baktériumok elleni küzdelemben. Az antibiotikum-rezisztencia ugyanis korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája.

Fejér Megyei Hírlap

Az élőlények számára létfontosságú a genetikai állomány épségének fenntartása, ezért a DNS-ben folyamatosan bekövetkező hibák kijavítására precízen szabályozott javítómechanizmusok alakultak ki. A DNS-károsodások létfontosságú javítása azonban gyakran a kiinduló hibás állapotnál is veszélyesebb köztes termékeken keresztül zajlik. Az ilyen DNS-szerkezetek félresikerült feldolgozása az eredeti hibánál is súlyosabb bajt, például rákos átalakulást okozhat.

A javítás helyes irányba terelésének, azaz "minőség-ellenőrzésének" mechanizmusai ma még jórészt ismeretlenek. A Kovács Mihály által vezetett ELTE-MTA Lendület Motorenzimológiai Kutatócsoport tagjai azonban egy új minőség-ellenőrző folyamat felderítését publikálták az amerikai tudományos akadémia lapjában. Amint a Magyar Tudományos Akadémia honlapja beszámol róla, Harami Gábor, Gyimesi Máté, Ferencziová Veronika és a kutatócsoport további munkatársai, valamint amerikai kollégáik az úgynevezett DNS-helikázok összetett mozgási mintázatait fedezték fel, és kimutatták, hogy azok kulcsfontosságúak a nem megfelelő helyeken meginduló hibajavítás megakadályozásában, és ezáltal a káros génátrendeződések elkerülésében.

Munkájuk közben Harami Gábor és kutatócsoportbeli társai új baktériumellenes célpontot is felfedeztek. Ez a célpont a baktériumok genetikai állományának javítását végző fehérjekomplex, illetve a komplexet létrehozó molekula.

Ez minden baktériumban nagyon hasonló szerkezetű, ezért az olyan új hatóanyagok, amelyek ezt támadják, új mechanizmusú antibiotikumok ígéretes kiindulópontjául szolgálhatnak. Az antibiotikum-rezisztencia korunk egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. Az ilyen hatóanyagok előnye lenne a hagyományos (egy célpontos) szerekhez képes, hogy a baktériumok sokkal nehezebben tudnának rezisztenciát kialakítani.

Ez a lehetséges új gyógyszercélpont emberből teljesen hiányzik, az ezt gátló hatóanyagok tehát jó eséllyel nem okoznak majd nemkívánatos mellékhatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!