Hírek

2017.01.15. 09:14

Búcsúzunk: 105 éves korában meghalt Vanka Imre

Életének 105. évében csendesen elhunyt Vanka Imre, a székesfehérvári repülés egyik veteránja, sok nehéz és dicsőséges napnak utolsó élő tanúj, egykori REMOSZ növendék, a Magyar Királyi Légierő fegyvermester törzsőrmestere. Az Albatrosz Repülő Egyesület búcsúzik.

Tihanyi Tamás

Imre bácsi 1912. április 12-én született Székesfehérváron. Nagy családban nevelkedett, kilencen voltak testvérek. A háborús években, 1942-ben nősült, egy fia és egy lánya, aztán négy unokája és nyolc dédunokája született. Az egykori Remoszban, a sóstói repülőtéren megalakult Repülő- és Motorszerelő Iskolában tanult. A második évfolyamba járt és 1932-ben évfolyamában harmadik legjobbként végzett, mint fegyvermester tizedes. Egy ideig együtt szolgált Szentgyörgyi Dezsővel, a második világháború legendás, 33 légi győzelmet szerzett mesterpilótájával, rá haláláig jól emlékezett.

Vanka Imre az 1938-as híres, kihelyezett székesfehérvári országgyűlés alkalmával a díszszázad tagja volt. A háborús éveket szerencsésen túlélte, nyugati hadifogságból tért haza, ezért a kommunista rendszer bűnös osztályidegenként kezelte, egy ideig alkalmi munkából élt, aknát szedett. Később visszatérhetett a Magyar Néphadseregbe, s a szolnoki, a kecskeméti, a szentkirályszabadjai repülőtéren szolgált fegyvermester tiszthelyettesként, főtörzsőrmesterként, majd hazatért Székesfehérvárra, a sóstói Motorjavítóba, az Ikarusz-gyár elődjébe. A buszgyár műszaki szakembereként ment nyugdíjba 1972-ben.

Nagy szerelme, a túrázás idős koráig elkísérte, a munka mellett a család, a természet szeretete határozta meg egész életét. Vanka Imre tavaly meghatottan vette át azt az emlékplakettet, amivel Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke fejezte ki tiszteletét az öreg repülős szakember életútja előtt a székesfehérvári repülés 100. jubileuma alkalmából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!