Hírek

2014.09.14. 10:10

Megnyitották a 19. börgöndi repülőnapot

Miközben folyamatosan érkeztek a légijárművek, vasárnap 11 órakor megnyitották a 19. börgöndi repülőnapot.

Tihanyi Tamás

Az esős, szeles idő ellenére vasárnap délelőtt abban bíztak a 19. börgöndi repülőnap szervezői, hogy a legtöbb repülőprogram nem marad el: délután érkeznek a Gripenek, érkezik majd Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok is.

Az ünnepélyes megnyitón Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a szervezést már márciusban el kellett kezdeni, hiszen a börgöndi repülőnap két nagy veteránja, a Po-2-es és a Li-2-es a világon egyedülálló még működő veterán repülőgépként kedvelt résztvevői a légibemutatóknak,  ezért az ő programjaikat idejében le kellett kötni. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere bejelentette: a városnak az az érdeke, hogy a börgöndi repülőtér jövőjét hosszú távon biztosítsa, ezért igyekeznek a tulajdonossal peren kívüli megállapodást kötni: az erről szóló újabb beterjesztést már a jövő héten tárgyalja a megyeszékhely közgyűlése. Ha ez a megállapodás létrejön, akkor a jelenlegi üzemeltetővel, az Albatrosz Repülő Egyesülettel dolgozzák  majd ki annak részleteit, miként hasznosíthatja a legjobban a város - talán már a jövő esztendő elejétől -  a leszállóhelyet. Ha ez az elképzelés nem hoz eredményt, hosszú pereskedés következhet.

A bejelentést követően a településvezető megnyitotta a repülőnapot, az égi programok sorát, amelynek első szereplője az orosz második világháborús veterán kétfedelű, a Po 2-es volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!