Hírek

2014.12.04. 19:35

Valóban tönkretettük egy ember életét?

Végéhez közeledik (talán) az a három és fél éves történet, aminek néhány hónap alatt be kellett volna fejeződnie már 2011-ben. A verebi Bodó Jánosné szomszédságában lévő életveszélyes épület bontásáról, illetve a bontás elmaradásáról van szó.

Zsigó Ferenc

Idén nyár elején írtunk először a nyolcvan éves Bodó néni panaszáról, amibe véletlenül botlottunk bele verebi látogatásunk során. A település polgármesterénél, Kurcz Máriánál jártunk egy teljesen más ügyben, amikor szóba került Bodó Jánosné többéves panasza.

- Én is segítettem a hivatalos levelek megírásánál - idézte fel az ügyet Kurcz Mária. - Lényegében arról van szó, hogy az azonnali határidejű bontási határozatok ellenére az életveszélyesnek nyilvánított épület még mindig áll, esős, szeles időben cserepek, faldarabok potyognak Irma néni udvarára, ebben az ügyben leveleztünk a gárdonyi polgármesteri hivatallal és a kormányhivatallal - összegezte az elmúlt évek történéseit júliusban a polgármester.

Akkori írásunk nyomán felgyorsulni látszottak az események. A megyei kormányhivatal augusztusi végzése nyomán amelyben fegyelmi eljárás kezdeményezését helyezte kilátásba a jegyző ellen, ha nem teszi a dolgát újabb azonnali határidejű bontási határozatot postázott Berta Gyula ingatlantulajdonosnak a gárdonyi jegyző, Kovácsné Bozsoki Kornélia. Ezt megelőzően igazságügyi szakértőtől kértek állásfoglalást az épület állagáról, aki megerősítette az évekkel ezelőtti véleményt, miszerint az épület életveszélyes.

A határozat ellenére október végén az épület még mindig állt, ekkor újfent rákérdeztünk, majd érdeklődésünket a múlt héten megismételtük, Vereben járva ugyanis Bodó nénitől megtudtuk, hogy talán végre történni fog valami.

- Szinte minden nap jönnek hivatalos emberek, a tulajdonost is gyakran látom - mondta reménykedve Bodó néni. Átlépve a szomszéd udvarra, tudtunk beszélni Berta Gyulával, aki elmondta, hogy megegyezett egy vállalkozóval, aki vállalta a bontást, és a december 10-iki határidőig talajszintig lebontják a házat, és kerítést is építenek, hogy a szomszéd Bodó néni udvara ne legyen nyitott.

Felvételünk egy hete készült. A bontáson akkor is ott dolgozott a tulajdonos Berta Gyula, ő engedett be bennünket az udvarára, de a képen nem kívánt szerepelni. Az épület talajszintig történő elbontását december 10-ére ígérték

Szerettük volna megtudni a gárdonyi jegyzőtől, milyen intézkedések nyomán alakult így a helyzet, de megkeresésünkre nem a jegyző, hanem Tóth István gárdonyi polgármester reagált telefonon. Elmondta, hogy szerinte háborúságot szítottunk a jegyző és a kormányhivatal között, és tönkretettünk cikkeinkkel egy embert, aki szerény anyagi körülmények között él, és most 4,5 milliót kell költenie a bontásra.

Kértük a megyei kormányhivatal álláspontját is a történetről, tőlük közleményt kaptunk. Ebben egyebek mellett az áll, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala a lehető legnagyobb határozottsággal lépett fel az ügy megoldása érdekében. (...) A jegyző négy vállalkozástól bontási árajánlatot kért be. A hatósági bontás elrendelését megelőzően az ingatlan tulajdonosa felkereste a jegyzőt, és írásban nyilatkozatot tett arra vonatkozóan, hogy a bontást saját maga kívánja elvégeztetni. (...) A falbontási munkákat vállalkozó végzi, jelenleg is, folyamatosan, és várhatóan december 13-án befejezi. A jegyzői határozat érvényesítése szoros kormányhivatali felügyelettel, az építésügyi hivatalunk ellenőrzésével történik. (...) Sajnálatos, hogy e 2011 márciusában kezdődött ügy csak ez év decemberében oldódik meg. Azt viszont határozottan hangsúlyozzuk: attól az időponttól, amikor a panaszos a Fejér Megyei Kormányhivatalhoz fordult, a Kormányhivatal vezetői és illetékes szakigazgatási szerve határozott intézkedéseinek köszönhetően, egyértelmű előrelépés történt a régóta húzódó ügyben, amely rövid időn belül véglegesen és a jogszabályokban előírtak szerint befejeződik zárul a kormányhivatal közleménye.

A hatósági ügyekbe nem szokott beavatkozni a politika, itt azonban ez is megtörtént. Megtudtuk, hogy Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is egyeztetett az ügyben a gárdonyi polgármesterrel és a kormányhivatal főigazgatójával. A magántulajdon védelmét figyelembe kell vennünk, azért van nehéz helyzetben az ilyen esetekben az önkormányzat mondta el megkeresésünkre a képviselő, aki mint mondta egy hasonló bicskei esetben már szerzett tapasztalatokat polgármesterként. Akárhogy is, de december 13-án ellátogatunk Verebre. Viszünk egy üveg pezsgőt Bodó néninek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!