Hírek

2009.05.25. 02:29

Bölcsőde: csak a minimumot?

Székesfehérvár - Tíz hónapos egyeztetés után elkészült a bölcsődefejlesztési koncepció. A legfőbb kérdés a szolgáltatást igénybe venni akaróké: beférnek-e majd a rendszerbe?

Kocsis Noémi

Közel egyéves előkészítés és szakmai egyeztetés után letett a város szociális és családügyi bizottsága az asztalra egy négypontos bölcsőde-fejlesztési koncepciót, amelyről bizottsági szinten a napokban is folyt vita.

- Nem értjük, miért késik az ezzel kapcsolatos döntés elfogadása, ez ugyanis nem tűrne halasztást - bocsátotta előre a bölcsődéről szóló napirendi pont múlt heti bizottsági tárgyalásakor a grémium elnöke, Márton Zoltán. A tények: az idei nevelési évről 143 gyerkőc marad a rendszerben. Háromszázan óvodába mennek, helyükre máris 306 kicsi érkezik, 47-en most várólistán vannak. A jelenlegi feltöltöttség 150 százalékos, ez az előírásszerű tízzel szemben 15-ös csoportlétszámokkal jár.

- Magyarország az EU-csatlakozáskor vállalta, hogy a 0-3 éves élettani korhossz 32 százalékának napközbeni ellátását megoldja. Ebben jelenleg 8 százalékon vagyunk. Természetesen nem minden gyermekre vonatkozik ez, de a jelenlegi szakmai ajánlások szerint tízből három kisgyermeknek szüksége van a korai kompenzációs nevelésre, otthoni szociális, nevelési körülményei miatt - mondja Márton Zoltán, aki szerint egy egységes rendszer az egyenlő esélyű hozzáférést is lehetővé tenné. Ezzel megvalósulhatna az, hogy ne csak a jobb érdekérvényesítő családok gyerekei kerülhessenek be a bölcsődékbe, magyarán: ne a telefonos odaszólás , a protekció számítson. Jelenleg az egyenlő hozzáférés földrajzilag is sérül, több városrész (pl. Maroshegy, Feketehegy, Szárazrét, Öreghegy) ellátatlan, pedig a fiatal családok éppen ezekben jutottak telekhez, telepedtek le. A szolgáltatás-fejlesztés viszont lemaradt ebben a folyamatban.

A legutóbbi bizottsági ülésen az oktatásért felelős alpolgármester, Csapó Csilla úgy érvelt, az azonnali férőhelybővítés a magánszektor fejlesztésével képzelhető el, ha ezek az intézmények vállalják: ugyanazokat a térítési normákat alkalmazzák, mint amik ma az önkormányzati bölcsődékben vannak.

- A problémát nem vitatom, ezen a területen mielőbb fejleszteni kell. De a városban nemcsak bölcsődék, hanem óvodák, iskolák is vannak - utóbbiak esetében éppen nemrégiben döntöttünk, hogy beállunk a törvényi minimumra. Az iskolákból elbocsátunk, a bölcsődékben pedig dolgozókat veszünk fel - ezt nem tudom képviselni.

Az ülésen a bizottság úgy szavazott, a tartós törvénytelenség megszüntetéséért a dolgozói létszámot tíz fővel szükséges emelni, s egy két évre szóló, évi 11 milliós bútor- és játékszer-fejlesztést is támogattak szavazataikkal.

- A kormány megnyitott egy pályázatot, 1700 férőhelyet megfinanszíroz országosan. Régiónként 1 milliárdot biztosít erre - mondja Márton Zoltán. - Székesfehérvár bízvást pályázhatna ebből 100-120 millió forintra. A városi bölcsődékben húsz éve nem volt fejlesztés, a helyzet igen súlyos. Ma már nem a tervezet vitájára, hanem konkrét döntésekre és a pályázatokon való indulásra van szükség.

A terv elemei

A fejlesztési koncepció elemei egymásra épülnek. 1. létszámfejlesztés: a törvényi minimum plusz két dolgozót írna elő, de még így is kevesen látnák el a munkát a meglévő gyermeklétszámra. 2. férőhelybővítés, 3. eszközfejlesztés (játékok és bútorok), 4. új létesítmény építése (vagy közös bölcsőde-óvoda - ez ma már törvényileg is lehetséges).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!