Hírek

2009.09.08. 02:29

Bölcsőde az óvodában

Mátyásdomb, Bakonycsernye - A szakma támadja az egységes óvoda-bölcsőde létjogosultságát. Az oktatási minisztérium védi a mundér becsületét. A koncepciót szakemberek bevonásával dolgozták ki - mondják. Figyeltek arra, hogy a kicsik komfortosan érezzék magukat.

Fejér Megyei Hírlap

Marci megmondja ugyan a nevét, de azt nem akarja, hogy a hintánál lefényképezzem. A három kislány viszont igazi hölgyként viselkedik: szabad a fotó. Gréta egy pillanatra sem válik meg cumijától, nagyon finom lehet az a gyümölcslé. A vöröshajú ikerpár, Nóra és Aliz el nem engedné az óvónő kezét.

Mátyásdombon különleges tanévet, nevelési évet nyitottak szeptember elsején. Az általános iskolában kilence-dik osztályt is indítottak, az óvodába pedig immár bölcsődések is járnak.

A gyes időtartamának és az óvodáztatás szabályainak tervezett jövő évi változása miatt a kormány bevezette az egységes óvoda-bölcsőde intézményét a tízezer főnél kisebb településeken. Országosan mintegy tizenkétezer-tizenötezer bölcsődei hellyel van kevesebb a szükségesnél. Az ügy érdekében a közoktatási törvényt is módosították.

Bár a férőhelyhiány égető probléma, ez a megoldás a bölcsődéskorú gyerekeknek rosszabb, mintha egyáltalán nem járnának semmilyen intézménybe - véli a szakma. Vitatva az egységes óvoda-bölcsőde létjogosultságát.

Menekülni csak előre lehet, csak előre szabad! - Kósáné Hujber Katalin, az ÁMK megbízott igazgatója már több fórumon kifejtette álláspontját. Mátyásdombon léptünk, mégpedig időben - húzza alá Tilhof István polgármester és Magyarósi Klára jegyző. Március végéig döntött a képviselő-testület, így szeptembertől már bölcsődései is vannak a kis mezőföldi településnek.

Az Eszterlánc Óvodában Királyné Simon Erika óvodapedagógus és Marton Nóra bölcsődei gondozónő foglalkozik a kétévesekkel.

- Öten vannak az apróságaink - kísér a csoportszobába Juhász Istvánné (Jutka) óvodavezető. - Misi éppen hiányzik, de a többiek - akikkel az udvaron is találkozott - itt vannak és huncutkodnak.

A speciális fürdőszobában pelenkázó, bili. A kialakítás az ÁNTSZ előírásainak mindenben megfelelő.

A faluban a szülők örömmel fogadták a bölcsődei lehetőséget, a törvény szerinti ötös létszámkeret gyorsan betelt. A tíz kiscsoportos jól megvan az apróságokkal.

Az intézmény falán Kató Balázs keramikus üde, vidám felirata új színfolttal gyarapodott. Zsebibaba csoport az eszterláncon ...

A bölcsődei férőhelyekre Bakonycsernyén is szükség lenne, már csak a közelmúltban megnyílt önkormányzati Fecskeház miatt is, ahol bérleti díj nélkül lakhatnak a fiatal párok - mondja Turi Balázs polgármester. A tavalyi felmérés szerint a településen 16 kisgyermek esetében merült fel az igény a bölcsődei elhelyezésre. Az önkormányzat előtt két lehetőség áll, ám sajnos egyik sem jelent ideális megoldást - vélekedik az elöljáró. Az önálló bölcsőde létesítésére - 10 százaléknyi önrész mellett - lehetne pályázni, ám a kiírás szerint legalább két csoportot kellene üzemeltetni összesen 20-24 kisgyerekkel és hat alkalmazottal. Az önkormányzatnak ráadásul öt évig kötelezettséget kell vállalnia az intézmény működtetésére.

A másik megoldást az egységes óvoda-bölcsőde jelenhetné. Az idei indításról azonban Bakonycsernye már lecsúszott, mivel ehhez az óvoda alapító okiratát márciusig kellett volna módosítani. Ám akkor még úgy volt: bölcsődést csak egycsoportos óvodába lehet fölvenni, s ezt a szabályt csak áprilisban módosították - mondja Turi Balázs. A polgármester éppen az elmúlt napokban konzultált a témáról a Móri kistérség oktatási referensével, akitől azt a tájékoztatást kapta, hogy ugyan többcsoportos óvodába is lehet felvenni bölcsődést, de egy intézménybe csupán legfeljebb ötöt. Az önálló bölcsődéhez tehát - megeshet - nem lenne elég gyerek, az újfajta, egységes intézmény pedig nem lenne elégséges az igények kiszolgálására - vázolta az önkormányzat előtt álló dilemmát Bakonycsernye polgármestere. Mátyásdombon működik, Bakonycsernye szeretne bölcsődét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!