Hírek

2006.02.21. 07:52

Biztonságos a magyar baromfi

Budapest (MTI) - A magyar baromfi fogyasztása biztonságos, ugyanis az állatokat zárt rendszerben, ellenõrzött körülmények között tartják - mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja.

Mórocz Zsolt

A szakember közölte azt is, hogy a biztonság fokozása érdekében a magyar baromfi-vágóhidakon a héten alkalmazni kezdik azt az Amerikában is bevált gyorstesztet, amely képes elsõdlegesen kimutatni az esetleges madárinfluenza fertõzést a háziszárnyasokban.

rn

A terméktanács felmérése szerint a múlt hét közepe óta - azaz a madárinfluenza magyarországi diagnózisát követõen - nem esett vissza számottevõen a baromfifogyasztás. A szakember megjegyezte: a szakmai szervezet és a baromfitartók is felkészültek arra, hogy Magyarországon elõbb-utóbb megjelenik a madárinfluenza vírusa. Ezért olyan zártrendszerû tartástechnológiát dolgoztak ki, amely garantálja, hogy a tenyésztett háziszárnyasok ne érintkezhessen vadmadarakkal.

rn

Annak érdekében, hogy az emberek bizalma továbbra se rendüljön meg a baromtermékekben a terméktanács támogatásával úgynevezett gyorstesztet szereztek be, és ezt e héttõl alkalmazni fogják a baromfi-vágóhidakon - mondta az MTI kérdésére dr. Vécsei László állatorvos, a Baromfi Terméktanács szakértõje. Közölte: egy teszt 1.800 forintba kerül, jelenleg 600 már az országban van. További 500 ezer darabot megrendeltek "a fogyasztói bizalom fenntartása érdekében".

rn

A terméktanácsnál hangsúlyozták, hogy azok a termékek, amelyeket elláttak a terméktanács ellenõrzõjegyével, mindenképpen biztonságosan fogyaszthatóak. Az ellenõrzõjegyen az olvasható, hogy hatósági állatorvos ellenõrizte a terméket. Takács László, a terméktanács igazgatója az MTI kérdésére elmondta: a múlt évben az ágazat árbevétele mintegy 220-230 milliárd forint volt. Ebbõl 180-200 milliárd forintot tett ki a hús értékesítésbõl származó árbevétel, a fennmaradó rész a tojás eladás bevétele.

rn

A múlt évi árbevétel 4-5 százalékkal volt kisebb az elõzõ évinél - mondta az igazgató. Okként említette a kis mértékû volumen csökkenést, valamint az árak mérséklõdését. Mindez fõként az ágazati export árbevételek csökkenésében jelentkezett: a kivitel értéke 14-15 százalékkal mérséklõdött, 420 millió dollárra. A terméktanács az idén a múlt évihez hasonló, esetleg annál 1-2 százalékkal alacsonyabb árbevétellel számol.

rn

Süth Miklós országos fõállatorvos az MTI-nek elmondta: tapasztalatai szerint az egészségügyi zárlat alatt lévõ községekben az emberek betartják a hatóságok elõírásait, és mindent megtesznek azért, hogy a vadmadarakról ne terjedjen át a madárinfluenza a háziszárnyasokra. A fõállatorvos ugyanakkor még mindig nem tudta megerõsíteni, hogy a Dél-Magyarországon elhullott bütyköshattyúk valóban a madárinfluenza emberre veszélyes változatát hordozták-e. Az angliai referencialaboratórium vizsgálati eredményei várhatóan a hét közepére állnak rendelkezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!