Hírek

2016.03.10. 11:11

Bíróság előtt az SS jelvényt viselő fiatal

Ma állították bíróság elé azt a személyt, aki SS jelvényt viselt a nagy felháborodást kiváltó, szélsőjobboldali szervezetek által rendezett február 6-ai fehérvári megemlékezésen.

B. Kiss László

Helyszíni tudósításban számolt be lapunk a február 6-án, Székesfehérvár belvárosában szélsőjobboldali szervezetek által tartott rendezvényről. Az 1945-ös, budavári kitörés közelgő évfordulója alkalmával szervezett megemlékezésen  - mint megírtuk - az egyik szónok a Waffen SS-t, illetve Szálasi Ferencet éltette.

Azt is megírtuk, hogy a rendezvényen történtek kapcsán a rendőrség két eljárást indított.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást rendelt el ismeretlen személyek ellen  a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettének, valamint önkényuralmi jelkép használata vétségének gyanúja miatt.

Ma, azaz március 10-én a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség bíróság elé állította azt a büntetlen előéletű vádlottat, aki a rendezvényen olyan, a korabeli német hadseregben rendszeresített kabátot viselt, melynek gallérján az önkényuralmi jelképnek minősülő SS jelzés volt. A vádlott a kabátban, melyet egy ismeretlen személytől kapott, a szélsőjobboldali megemlékezők menetének az elején .- nagy nyilvánosság előtt -  végigmenetelt a fehérvári Fő utcán.

A Székesfehérvári Törvényszék Sajtóosztálya lapunknak adott tájékoztatásában hangsúlyozza: a vádlott eme cselekménye alkalmas volt a köznyugalom megzavarására. A vádlottat a rendőrségi nyomozók beazonosították, és február 12-én elfogták majd kihallgatták. A vádlott beismerő vallomást tett.

A bíróság - tudtuk meg a törvényszék sajtóosztályától - a vádlottat bűnösnek mondta ki önkényuralmi jelkép használatának vétségében, és egy év időtartamra próbára bocsátotta.

A határozat ellen a védő jelentett be fellebbezést a vádlott - bűncselekmény hiányában történő - felmentése végett. A vádlott és az ügyész az ítéletet tudomásul vette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!