Hírek

2017.03.23. 19:55

Birkatetemek a csalapusztai konténerben - Exhumálás hatósági felügyelettel

Csalapuszta - A múlt heti bejelentést követő első hatósági bejárás után egy héttel, tegnap rendőri, állatorvosi, igazságügyi szakértői felügyelettel tárták fel a birka- és kutyatetemeket rejtő ciszternát a csalapusztai Kégl-kastély melletti területen.

Zsigó Ferenc

Amint azt az elmúlt napokban többször is megírtuk, múlt héten pénteken kiszállt a rendőrség, a megyei kormányhivatal és a városi környezetvédelem is arra a bejelentésre, miszerint birkacsontvázak vannak a kastélyt övező területen és egy - nem tudni, milyen mély - ciszternában.

Az akkor elrendelt vizsgálatok során tegnapra odáig jutott az ügy, hogy kötelezték a területet bérlő birkatulajdonost, hogy szedje össze, szállíttassa el és semmisíttesse meg a tetemeket. A kormányhivatal tájékoztatása értelmében ez az állattartó tulajdonos dolga ugyanis. Nos, az erre történő kötelezés után tegnap délelőtt kézi erővel megkezdődött az "exhumálás".

Az elhullott állattetemek elszállítását, megsemmisítését szigorú szabályok alapján kell végezni, ezt minden állattartó tudja. A csalapusztai esetben ez vélhetően nem így történt, a kastély és az azt övező 164 hektáros területen birkák, kutyák, kecskék tetemét találták meg a kutakodó hatóságok.

A birkák tulajdonosának emberei vasvillával szedték ki és rakták a konténerbe a maradványokat. Állatorvosi, rendőri felügyelettel Fotó: Zsigó Ferenc

- Súlyos környezetkárosítás történt, megbomlott az ökoszisztéma, védett madarak fészkelőhelye szűnt meg azzal, hogy rengeteg fát kivágtak a Natura 2000-hez tartozó környezetvédelmi területeken is, nem beszélve az állattetemek szabálytalan kezeléséről - foglalta össze a helyzetet a német tulajdonost mindenben jogilag is képviselő élettárs, Szabó Márta.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett elkövetése miatt folytat büntetőeljárást. A bűncselekmény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - tudtuk meg a megyei főkapitányság sajtóreferensétől. Az eljárás során a hatósági állatorvos és a kirendelt igazságügyi környezetvédelmi szakértő jelenlétében folyt tegnap a tetemek összegyűjtése. Ennek során több állat füljelző azonosítóját, az úgynevezett krotáliát bűnjelként foglalták le a rendőrök. Keresték az előkerült kutyatetemek chipjeit is. A nyomozás és a hatósági vizsgálat ezek alapján másra is kiterjedhet.

A hatóságok folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhatnak, de felkínáltuk a megszólalás lehetőségét a birkák tulajdonosának, a területet bérlő vállalkozónak. Ő nem kívánt élni a lehetőséggel.

Az ügy későbbi folyományairól, a vizsgálatok lezárásáról, eredményéről is beszámolunk.

Birtokháborítás

Jelenlétünk nem volt túl szimpatikus a birkák tulajdonosa szemében. Közölte, távozzunk a területről, mert ha nem, birtokháborítást követünk el. Ezután érkeztek a hatóságok képviselői, rendőrök, kormányhivatali, környezetvédelmi szakemberek. Ők is a dolgukat végezték, mi is. Ahogy ők sem, mi sem háborgattunk senkit. Jegyzeteltünk, szemlélődtünk, hogy Önöket tájékoztathassuk.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!