Hírek

2009.04.01. 02:28

Bicske: csak akkor támogatnak, ha a roma kisebbségi önkormányzat részt vesz az üléseken

Bicske - Minden esztendőben felülvizsgálja a testület a helyi roma kisebbségi önkormányzattal kötött megállapodást. Az idei évre szólóban kikötötték: a támogatás fejében vegyenek részt az őket érintő döntésekben.

S. Töttő Rita

A bicskei romák kisebbségi önkormányzata idén is megkapta a 2,5 millió forintos támogatást a város önkormányzatától, ám a két fél közötti megállapodásban (a tavalyi december 18-ai testületi ülés 852-es előterjesztése) kikötötték: a támogatás feltétele, hogy a kisebbségi önkormányzat minden olyan ügyben és ülésen képviselteti magát, ahol kisebbségi ügyekben születhet döntés, vagy bármilyen módon érdekkörüket érint. A kisebbségi önkormányzat elnöke, Vörös István azt mondta: hallott valamit erről, de nem tudja pontosan, miről van szó. Pedig Vörös a város képviselő-testületében is benne van.

Bicskén a lakosság tíz százaléka roma - nyilatkozta lapunknak a kisebbségi önkormányzat elnöke, így hát meglehetősen sokan fordulnak hozzájuk segítségért.

- Sokan segélyekkel kapcsolatosan kérnek segítséget, vagy lakhatási problémáikra keresnek megoldást, de a legtöbben anyagi támogatást várnak - sorolta Vörös István, s hozzátette: ebben azonban nem tudnak segíteni, anyagi támogatást nem adhatnak a romáknak. Az idei 2,5 millió forint a tavalyról megspórolt 1,5 millió forint mellé érkezett, s ehhez még kapnak 551 ezer forint állami támogatást. Tavaly a megyétől is kaptak 270 ezer forintot, ez idén még kétséges. S hogy mire megy el ez a pénz?

- Tavaly harminchat gyereket táboroztattunk, ez 860 ezer forintba került. De a csatkai búcsúba is elvittük őket, ahogy minden évben. Ez 200 ezer forintunkba került. A Bihari úti óvoda Mikulás ünnepségre kap tőlünk nem kevés összeget - sorolta az elnök. Ezen felül, tette hozzá, a három képviselő tiszteletdíját is ebből fizetik, havonta bruttó 17 ezer 500 forintot (ez évi 630 ezer forint), az elnök 70 ezer forintot, az elnökhelyettes pedig 45 ezer forintot kap (kettejük éves fizetése 1 millió 380 ezer forint).

- Spórolni csak a különféle testületi ülésekre való utazásokon tudok - mondta Vörös. - Nem megyek el például a székesfehérvári ülésekre, ugyanis ez is sok pénz lenne - mondta Vörös István, aki egyébként havi bruttó 15 ezer forintot kap a megyei kisebbségi önkormányzati tagságáért.Tavaly másfél millió forintot spórolt a bicskei roma kisebbségi önkormányzat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!