Hírek

2017.08.28. 12:03

Betegség miatt kényszerült feladni a csúcstámadást

SZÉKESFEHÉRVÁR, OS Radics Tamás geológus, utazó, túravezető újból nekivágott, hogy meghódítsa a Kirgizisztánban található Lenin-csúcsot. A Pireneusok után újra a magashegyekbe vágyott.

Buthy Lilla

„Kedves barátaim! Köszönöm a bátorításotokat és az ösztönző üzeneteket, de ezt a hegyet most el kellett, hogy engedjem! Nem voltam elég erős hozzá. Annyit kivett belőlem az az 5 nap gyomorprobléma meg a megfázás okozta köhögés, hogy alig bírtam mozogni a hegyen, szörnyen gyenge voltam. Jelenleg Os-ban vagyok, ahol kaptam gyógyszereket meg rendes kajákat, így minden okés lesz. A hétezresek átka nem tört meg” – posztolta ki közösségi oldalán nemrég Radics „Kóbor Kutya” Tamás, azaz rada.

Radics Tamás másodszor vágott neki a csúcsnak, mindkét esetben rajta kívül álló okok miatt kellett visszafordulnia. Először az időjárás szólt közbe, ezúttal pedig egy betegség, ami teljesen legyengítette. Hamarosan újra megpróbálja megtörni a „hétezresek átkát” Fotó: Radics Tamás

Tamásról már többször is írtam. Székesfehérváron született, majd Velencén és Kápolnásnyéken élt. PhD-hallgatója a Debreceni Egyetem ásvány- és földtani tanszékének. Rada hat év alatt meghódította Magyarország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Svájc, Lengyelország, Szlovákia, Ausztria, Románia, Montenegró, Kirgizisztán és Kabard- és Balkárföld magaslatait. A Pireneusok spanyol oldalának első sikeres, magyar végigjárásáról, élményekről, nehézségekről is beszélgettünk tavaly szeptemberben. Akkor túratársával a Transzpireneusok-trekking során 46 nap alatt 840 kilométert tettek meg, 40 kilométer szintemelkedés mellett. A sikeres, felépített túra nagy löketet adott Tamásnak, ami után szeretett volna visszatérni a magashegyekhez.

Felül a csapat, rada és túratársai pihennek az 1-es táborban, 4400 méter magasságban Fotó: Radics Tamás

Most – visszatérve a felvezetéshez – júniusi kirgizisztáni kalandjáról mesélt, azzal kezdve, hogy a Pamír-hegység második legmagasabb pontját, a Lenin-csúcsot egyszer már elengedte.

2013-ban a rossz időjárási körülmények miatt nem sikerült. A 7134 méter magas hegyen a hármas táborig jutott, fent is aludt, de aztán kénytelen volt visszafordulni, hiszen – tette hozzá – ismeri önmagát és a határait. Most pedig egy betegség miatt gyengült le annyira a szervezete, hogy feladni kényszerült – egy időre – a csúcstámadást. Erről, még mindig köhögve, így mesélt: – Nincsen könnyű hétezres. Sok esetben nem a mászón múlik, hogy feljut-e, vagy sem – mondta Tamás.

Fotó: Radics Tamás

– Először egy akklimatizációs túrával kezdtünk a Mont Blanc-nál is magasabb, a 4900 méter magas Petrovszkij-csúcsra. Minden jól ment. Egy nap pihenés után indultunk tovább az egyes táborba az összes felszerelésünkkel. Ez egy hosszú, egész napos gyalogút volt, melynek egyharmadánál egyszercsak elvesztettem az erőmet. Elfogytam – tette hozzá. Rada és később társai is legyengültek, megbetegedtek, még most sem tudják, csak találgatnak, miért. A gyomorrontásos tüneteket megfázás és láz követte, hiszen a zord időjárás sem kímélte a csapatot, a közösségi sátor beázott, és besüvített a hideg szél is. Így egy hónap helyett két hétig tartott a kirgiz túra. – Meg tudom csinálni, és meg is fogom csinálni – szögezte le terveit az utazó, aki imád hegyet mászni, emellett túravezetőként is tevékenykedik.

Egy jól megtermett mormota a Hagyma-réten Fotó: Radics Tamás

A közeljövőben a Lenin-csúcs meghódításának reménye mellett az Alpok kerülne fókuszba, majd Dél-Amerikát venné a nyakába, azon belül is az Aconcaguát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!