Hírek

2014.01.21. 13:50

Bérlakást a netről?

Átalakítják a netes bérlakáslicitet, mert az önkormányzati lakásokra gyakran olyanok jelentkeztek, akiket lakbértartozás miatt korábban már kiraktak egy másik, ugyancsak önkormányzati bérlakásból...

Házi Péter

A városi tulajdonú bérlakások bérleti díjaiból befolyó összeg sajnos még a szintentartást sem fedezi, ezért lenne jó, ha piaci alapon tudna a város kiadni több lakást. Tavaly készült képünkön Fodor Csilla házfelügyelő mutatja, milyen állapotban

Tavaly májusban számoltunk be az országosan is egyedülállónak mondható kísérleti, internetes bérlakáslicitről, aminek a lényege, hogy a legjobb ajánlatot tevő pályázóé lehet határozott időre az adott lakás bérleti joga. (Mivel a licitálók egymást nem ismerik, így ki lehet zárni az összejátszás lehetőségét.)

A fehérvári önkormányzat tulajdonában lévő közel ezer lakás nagy problémája, hogy a lakbérekből befolyó összeg még az állagmegóvást sem fedezi. Ezért született meg 2012-ben a döntés, miszerint három kategóriába (szociális, költségalapú, valamint piaci alapú) sorolják a lakásokat. A költségalapú bérleti díj az origó, ennél tíz százalékkal kedvezőbb összegért lehet szociális alapon lakást bérelni, de meghatározták a piaci alapú lakbér bevezetésének lehetőségét is.

Az első internetes kiírásra is voltak jelentkezők, ám sajnos a tapasztalatok nem egyértelműen pozitívak. Mint ugyanis a legutóbbi városi közgyűlésen tárgyalt előterjesztésből kiderül, számos esetben egykori a közösségi együttélés szabályait betartani képtelen, egy másik, önkormányzati lakásban tartozásokat felhalmozó, vagy éppen kilakoltatott szociális bérlők pályáztak és licitáltak a meghirdetett lakásokra. Ráadásul nem ritkán irreálisan magas, a költségelvű lakbér akár dupláját is meghaladó összegű ajánlatokat tettek. Miután beköltöztek, gyakran egyetlen havi bérleti díjat sem fizettek a továbbiakban. A Városfejlesztési Kft. persze haladéktalanul felmondta a bérleti szerződést, ám mindez költségekkel és persze nem kevés idővel jár az önkormányzat számára. Éppen a rossz tapasztalatok miatt szünetel immár fél éve a már említett licites honlap működése. Pedig igény lenne a lakásokra, több mint kétszázan regisztráltak ugyanis a honlapon.

A legutóbbi közgyűlésen ezért az a döntés született, hogy a bérlők személyéről döntő gazdasági szakbizottság a licitszabályzaton túl további pályázati feltételeket írhat elő, így a remények szerint a jövőben kiszűrhetőek lesznek az elmúlt időszak visszaélésszerű esetei.

Az önkormányzati bérlakásokat tavaly év eleje kezelő Városfejlesztési Nonprofit Kft. által korábban elkészített lakáskoncepció szerint a mintegy ezer városi bérlakás bérleti módját öt év alatt kellene átalakítani úgy, hogy ebből három-négyszáz szociális, háromszáz költség alapú és háromszáz piaci alapú legyen, mert így már befolyna annyi bevétel, ami az egészséges működtetéshez szükséges, azaz a városnak nem kellene kipótolnia a karbantartási költségeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!