Hírek

2015.03.08. 15:25

Nyolcvan megmentett élet és javuló eredmények a tó környékén

Velencei-tó - Az adatok alapján megnyugtató a tókörnyék közbiztonsága: erről számolt be lapunknak Sági János kapitány.

Tihanyi Tamás

– Az elmúlt esztendőben legfontosabb feladatunk nem változott: a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése mellett meg kellett felelnünk a rendőrséggel szemben támasztott elvárásoknak – összegzett a Fejér Megyei Hírlapnak Sági János alezredes, a Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetője. Hozzátette, kiemelt feladatként szerepelt a választások biztosítása: ezzel kapcsolatban az volt a jelmondatuk, hogy egy választás akkor tökéletes, ha az nem a rendőrségről szól. Márpedig ez így történt a kapitányság területén. A turisztikai szezon rendőri biztosítása is évről-évre visszatérően fontos kihívást jelent a tókörnyéken.

A statisztika nyelvén: a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma a kapitányság illetékességi területén több, mint a felére, 1322-re csökkent. A lakosok és a tópartra látogatók sérelmére nem követtek el súlyosan erőszakos bűntettet.

Minap új autókat kapott a Gárdonyi Rendőrkapitányság is, ez pedig komolyan segíti majd a feladatok ellátását. A felvételen Ruppert Szilvia törzsőrmester és Iván Krisztián törzszászlós.

A vagyon elleni bűncselekmények száma ugyancsak jelentősen, 40,4 százalékkal csökkent, ezek között továbbra is domináns volt a lopások száma, de ezek aránya is 6 százalékos csökkenést mutatott. E kategórián belül emelkedett a lakásbetörések, stagnált a kocsilopások, jelentősen csökkent a kocsifeltörések száma. És megint csak jelentősen, 30,2 százalékkal kevesebb bűncselekményt követtek el közterületen, amely köszönhető a polgárőrök segítségének és a térfigyelő kamerák „jelenlétének" is.

– Kollégáim felszámoltak egy kábítószerrel kereskedő bűnözői csoportot, elfogtak egy ercsi lakost, aki egy másik bűnbandát irányított, valamint rács mögé kerültek azok is, akik szervezett módon Agárdon és Gárdonyban követtek el betöréseket – emelt ki néhány jelentősebb esetet a rendőrkapitány. – Akadt egy elkövető, aki bérelt kombájnnal találomra kiválasztott területeket aratott le: természetesen mindig a másét, így a termény eladása után több rendbeli lopással gyanúsítják a nyomozók.

A gárdonyi rendőrök létszáma a megyei kapitánysággal és a Készenléti Rendőrség segítségével még turistaszezonban is megfelelő – ezt igazolják a felderítéssel és bűnmegelőzéssel összefüggő adatok –, de persze rendőri vezetőként Sági János minél több kollégát szeretne maga körül látni. Tény, hogy egyre több a turista, a Velence Korzó és más létesítmények megnyitásával növekedett a látogatók száma. Egyre többen válhatnak bűncselekmény áldozatává, miközben egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a közlekedés biztonságára is.

Sági János rendőrkapitány. Fotó: Lovász Lilla

Apropó, közlekedés... Tavaly egyrészt kevesebb volt a személyi sérüléssel járó baleset, hiszen az elmúlt öt év legalacsonyabb adatának bizonyult a 89, ám a halálos balesetek száma idén a korábbi négyről ötre emelkedett. Ez az, amiből egy is sok, jegyezte meg Sági János. Több lett az ittasan tetten ért járművezetők száma, és ezzel baleseteket sikerült megelőzni: az alezredes szerint nem a büntetés a fontos, hanem éppen ez.

A Gárdonyi Rendőrkapitányság területén tavaly a 89 baleset helyszínén megfújatott szonda csak 6 alkalommal színeződött el. A kerékpárutak átadásával egyre többen használják a kétkerekűt a kapitányság illetékességi területén, de a 89 esetből csak 5 volt olyan, amikor kerékpáros okozott balesetet, sikerült tehát rászorítani a bicikliseket a jobb szabályok betartására.

Tavaly ketten fulladtak meg, mindketten rosszul lettek a tóban. A horgászok látványosan nagyobb fegyelme mellett a rendészek 80 embert mentettek ki a vízből – márpedig ez akár ennyi megmentett életet jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!