Hírek

2016.02.15. 17:44

Bemutatták az új buszmenetrend tervezetét, körforgalom lesz a Ligetsoron

Székesfehérvár – Kerékpársáv, új parkolók is lesznek a Ligetsoron a komplex felújítást követően. A városrészből az új buszjáratokkal 19 perc alatt el lehet majd jutni a kórházhoz.

Házi Péter

A Ligetsoron jelenleg szinte lehetetlen kikerülni a kátyúkat, az út képe és minősége azonban teljesen megváltozik a várhatóan augusztusban kezdődő átépítést követően. Amint ugyanis a hétfő esti lakossági fórumon Nagy Zsolt, a közlekedési iroda vezetője és Cser-Palkovics András polgármester ismertette, önkormányzati forrásból előbb a közműveket cserélik ki (van itt száz éves vízvezeték is), ezt követően pedig, a remények szerint eu-s pénzből az útépítést végzik el. Lesz kerékpársáv, a tóparti hotel és a Koronás Park között közel félszáz új parkoló, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola előtti teret, amelyen mostanában egymás hegyén-hátán állnak az autók, ugyancsak rendezik: lesz autóktól elzárt rész, az iskola sarkánál pedig 36 rendezett parkoló. A Ligetsor és a Szeder utca kereszteződésében pedig körforgalmat alakítanak ki annak érdekében, hogy a végállomásról kijövő buszok ne a családi házak előtt menjenek az első buszmegállóhoz. Az út teherbíró szerkezete teljesen tönkrement, ezért a teljes útszerkezet újjáépítik, emiatt viszont a felújítás idején néhány hétig valószínűleg kerülni kell a buszoknak, de az autókat is elterelik a szakaszos zárás idején.

A lakossági fórumon, amelyen részt vett Kovács Béla Sándor és Szigli István képviselő is, Nagy Zsolt bemutatta az új buszmenetrend tervezetet. Mint mondta, eddig az volt a jellemző, hogy sok járat indult egy végállomásról, majd később szétválnak, szinte minden járat a belvároson keresztül ment. Az új járatstruktúrában viszont számos busz elkerüli majd a belvárost, megteremtik a külső városrészek közötti közvetlen összeköttetést is, több átszállási lehetőség lesz a belvároson kívüli városrészekben.

Amint Szigli István kiemelte, javul például a kórházhoz, a Béla úti temetőhöz, illetve az ipari parkba való eljutás lehetősége. A 13-as buszt többé-kevésbé felváltó 2 és 2A járat segítségével például 19 perc alatt, átszállás nélkül lehet majd eljutni a kórházhoz. Szedreskertről indul majd egy új, 500-as jelzésű járat, amellyel a Fecskeparton keresztül lehet eljutni a Videoton ipari parkhoz. A 14-es buszt a 110-es, a 11-est a 106-os járat váltja fel, a 10-es helyett pedig a 120-as buszt kell keresnünk, amennyiben persze a menetrendet elfogadják.

A hozzászólások alapján a lakók alapvetően pozitívan álltak a tervezethez, kifogásként felmerült, hogy a 36, 37-es járatokat felváltó 318 és 319 jelzésű busz egymáshoz időben túl közel indul, ezt az egyik lakó szerint érdemes lenne úgy átalakítani, hogy egy órán belül jobban szét legyenek húzva az indulási idők.

Mint elhangzott, a jelenlegi, valamivel több mint 3 millió éves kilométerszám várhatóan száz-százötvenezer kilométerrel nő, 43 helyett 48 vonal lesz, leghamarabb idén júliustól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!