Hírek

2015.05.05. 12:28

Múltidéző: 1977-ben bemutatkozott Fehérváron a hoki

1977. október 22-én jelent meg Posch Ede tollából az az írás, hogy hogyan kezdődött a hoki élete Székesfehérváron.

Kovácsné Hamberger Brigitta

A budapesti Volán SC jégkorongcsapata a jövőben székesfehérvári Volán néven szerepel a bajnokságban. A hír a Magyar Ifjúság glosszaíróját is megihlette, néhány fehérvári sportvezető bosszúságára: „Annyi változik csak a Volán játékosok státusában, hogy ezentúl máshonnan jön majd a pénz”. Szó ami szó, kétségkívül van alapja az élcnek, mert a Székesfehérvári Volán valamennyi játékosa fővárosi lakos, akik kizárólag a „hazai” meccsek alkalmával látogatnak Fehérvárra. Továbbra is Budapesten edzenek, bár november 6-án fölavatják a megyeszékhely műjégpályáját. Jégkorongcsapatot tartani korántsem olcsó mulatság. Joggal vetődik föl a kérdés, megéri-e egy olyan viszonylag kis egyesületnek, mint a Székesfehérvári Volán? Különben is: minek biggyesztették a Volán elé a város nevét, ha gyakorlatilag minden marad a régiben?

Székesfehérváron 1977. november 6-án műjégpályát avatnak az NB I-es jégkorongcsapatnak
Fotó: Kabáczy Szilárd, repro: Molnár Artúr

Sokáig senki sem vállalkozott a válaszadásra, pedig szó sincs titokról, még kevésbé valami görbe dologról. Sőt! Ott kezdődik a történet, hogy egy éve a székesfehérvári hűtőház megkérdezte a városi tanácstól, volna-e kedve néhány millióval pártfogolni egy műjégpálya építésének az ügyét? A válasz rövid és kategorikus lett volna, csakhogy a hűtőháziak javaslata annyira eredeti és racionális volt, hogy a város vezetői kis gondolkodás után igent mondtak. Egyszerűsítve és röviden azzal állt elő a Hűtőház, hogy hűtőberendezéseiknek novembertől márciusig fölszabaduló kapacitásával szinte ingyen lehetne egy műjégpályát üzemeltetni. A nagy ötlethez és az előzékeny gesztushoz méltó gyorsasággal követték azóta egymást az események. 1976. decemberében tizenhárom vállalat szocialista szerződésen szövetkezett a munkára, és most, alig tíz hónappal később, november 6-án már föl is avatják a csaknem húszmilliós költséggel készült létesítményt.

Eddig minden szép és világos, de hogy jön ide ez a jégkorong história? Ez is egyszerű. Magyarországon össze-vissza négy felnőtt hokicsapat van, s alig száz játékos. (Érdekesség, hogy ebben a világszerte népszerű, nagyszerű sportágban így is előbbre tartunk, mint például a labdarúgásban. Válogatottunk a világbajnokság „B” csoportjában szerepel, azaz a világranglista első 14 helyezettje között van.) Eddig a Ferencváros, az Újpesti Dózsa, a BVSC és a Volán alkotta a magyar bajnokság mezőnyét. Valamennyi közül csak a Dózsának van saját pályája, a többiek vagy a Megyeri úton, vagy a Millenárison lesik, mikor kerül rájuk a sor, mikor húzhatnak egyáltalán korcsolyát. Persze, csakis október vége és április eleje között, mert nálunk egyszerűen nincs egész évben üzemeltethető, magyarán fedett jégpálya. Nemegyszer megtörtént, hogy hivatalos válogatott mérkőzések „olvadtak el” a hirtelen jött fölmelegedés miatt.

A Volán Trösztnek, a Volán jégkorongcsapat gazdájának döntenie kellett: vagy szélnek ereszti szakosztályát, vagy pályát épít magának. A nyitott műjégpálya félmegoldás, csak a fedett csarnok szüntetheti meg a gondokat. Igen ám, de az szerényen számolva is legalább 40-50 millió forintba kerül és ennyit még egy olyan mamutvállalat, mint a Volán Tröszt sem tud csak úgy egyszerűen kirázni a zsebéből. Főtt az illetékesek feje, aztán megszületett az ötlet. (Budapesten, vagy Fehérváron-e, azt utólag nehéz eldönteni.) Mi lenne, ha házon belül átadnák a hokicsapatot a 14-es számú Volánnak, hiszen Székesfehérváron úgyis lesz jégpálya? Összeültek a város és a tröszt képviselői és végül olyan megállapodásra jutottak, ami mindkét félnek előnyös és örömére lehet a fehérváriaknak is. A Székesfehérvári Volán átveszi a csapatot, a Volán Tröszt pedig átutalja a korongozókra szánt évi 800 ezer forintot, átadja a játékosokat, de továbbra is gondoskodik munkahelyükről és lakásukról, s mindenekelőtt a saját jégpályájára szánt összeg egy részével hozzájárul a fehérvári pálya befedéséhez.

A Volán tröszt így körülbelül húszmillió forint ellenében, megszabadul gondjaitól, Székesfehérvárnak viszont lesz egy fedett műjégpályája és egy NB I-es hokicsapata. Persz ezt nem lehet máról holnapra megcsinálni.

A Székesfehérvári Volán 1979-ig legfeljebb heti egy edzésre és a hazai meccsekre jön Fehérvárra, egyébként Budapesten marad. A pálya befedésére pedig valószínűleg a VI. ötéves terv elején kerül majd sor. A Volán Tröszt 100 ezer dolgozót foglalkoztató óriásvállalt.

Sportpolitikai megfontolásból átadta ugyan a jégkorongozókat Székesfehérárra, de ezzel korántsem mondott le pártfogolásukról. Ez elegendő garanciának látszik a fehérvári hokicsapat életképességéhez, annál inkább, mert a döntéssel teljes mértékben egyetért az Országos Jégport Szövetség is. Ahogy Varga Sándor, a Székesfehérvári Volán SC elnöke megfogalmazta, az anyagi feltételeken aligha múlik, a jégkorongcsapat szempontjából az erkölcsi oldal a döntő. Nevezetesen, hogy maga mögött tudhatja-e a megye és különösen a város támogatását. A mostani csapat fiatal játékosokból áll, s ha lesz majd, aki 5-6 év múlva fölváltja őket, félig-meddig máris nyert ügye van a sportágnak a megyeszékhelyen.

A Magyar Ifjúság glosszájához visszatérve: a Székesehérvári Volán jégkorongcsapatának még el se kezdődött története valóban jó sztori. Csak nem afféle gyakori sportbotrány, hanem éppenséggel a jó ötletek, a talpraesett és határozott döntések, valamint a gyors cselekvés tanulságos jó példája.

Újpesti Dózsa-Székesfehérvári Volán 6-1

1977. november 15-én jelent meg az első tudósítás a Fehérváron zajlott mérkőzésről.

Milyen játék a jégkorong közelről? hogy néz ki, ha nincs visszajátszés, lassítás, ha nem tv-ben, hanem élőben lehet látni a meccset? Kétezer fehérvári volt erre és a Székesfehérvári Volán jégkorongcsapatára kíváncsi a tulajdonképpeni jégpálya avatón tegnap este. Az első kérdésre rövid a válasz: nagyszerű. Kicsit bővebben: nagyon gyors játék, férfias, kemény küzdelem, szikrázó összecsapások, ügyes cselek és sok gól, csupa olyasmi, ami megdobogtatja a sportbarátok szívét. A másodikra megint csak pozitív a válasz, a jégkorong így élőben nézve még akkor is élvezetesebb, ha nem a sportág legjobb válogatottjai, hanem mondjuk a Székesfehérvári Volánt és az Újpesti Dózsát láthatja a néző.

Újpesti Dózsa-Székesfehérvári Volán 6-1 (3-0, 2-1, 1-0)

A Volán játékosai nagy elszántsággal és némi megilletődöttséggel készültek az első igazi hazai mérkőzésre. Hogyisne, hiszen eddig mindig a Megyeri úton vagy a Millenárison vendégeskedtek, nem lévén saját pályájuk. Bizonyára szokatlan volt az is számukra, hogy a nagyszámú közönség nem az ellenfélnek, hanem nekik szurkolt. Talán ez a magyarázata annak, hogy az első harmadban három gólt kaptak és ezzel gyakorlatilag elvesztették esélyüket a győzelemre.

A Volán a következő összeállításban szerepelt: Kovalcsik – Farkas, Kolbenhayer, Kiss, Gogolák, Szőllős. Csere: Bálint, Vrbanics, Földi, Pápai, Gilián, Tóth, Szabados, Szigetvári, Fodor, Kövesi, Veres.

A becsületgólt Gilián ütötte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!