Hírek

2017.06.02. 17:00

Belvárosi virágpompa – az idei fő téma a könyv volt

Székesfehérvár - Pénteken ismét virágba borult a belváros egy része a Pünkösdi virágálom programsorozata kapcsán. A kompozíciók hétfőig csodálhatók meg.

Bokros Judit

Péntek délután már teljes pompájukban lehetett megcsodálni a virágkötők idei alkotásait Fehérvár belvárosában, pontosabban a Városház téren és a Fő utca nagy részén. A város életében jó ideje hagyomány, hogy pünkösd ünnepe előtt virágokkal díszítik a középületek, emlékművek egy részét, a sétáló utca egy-egy pontján pedig alkalmi kertrészletek, enteriőrök csábítják szemlélődésre a helyieket és a turistákat.

Most is van mit nézni: az Országalma díszkútjából például üde virágcsokrok „nőttek ki”, közöttük színes betűk láthatók. A Városház tér kapuja mellett egy „szerzetes” áll, s épp egy kódexbe jegyez le valamit. Mellette egymásra rakott könyvek, corvinák figyelhetők meg – és bizony, mindez nagyrészt virágból készült. De említhetnénk a Püspöki Palota bejáratát, ahol virágdíszes könyvespolcok állnak, aztán van napernyőt formázó kompozíció, és még sokféle remek alkotás.

A virágkötők műveit pénteken, a Pünkösdi Virágálom négy napos programsorozatának megnyitóján mutatták be. Ekkor a Városháza előtt a Kákics zenekar húzta a talpalávalót a moldvai tánchoz, majd Cser-Palkovics András polgármester mondott köszönetet a szakembereknek a gyönyörű kompozíciókért.

Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató a pünkösd jelentőségéről beszélt, és utalt arra: a virágok szépségében Isten és a teremtett világ szépsége tükröződik vissza. A Szentlélek eljövetelének ünnepét fehér galambok röptetése szimbolizálta az ünnepi megnyitón.

Ezt követően az érdeklődők – akikből nem volt hiány – Kneifelné Laczkó Krisztina és Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője vezetésével, a Kákics zenekar muzsikáját hallgatva körsétát tehettek, ismerkedve a kompozíciókkal.

Kiderült: az idei virágálom központi témája a könyv, hozzá kapcsolódva pedig a betű, az írás, az irodalom. Ezért fedezhetők föl több alkotásban ilyen tárgyak, motívumok. A sokszínű programsorozat hétfőig tart, a közönségszavazás eredménye akkor derül ki.

Részletes program itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!