Hírek

2017.08.13. 11:44

Tenni a görögökért – új egyesület Beloianniszban

Beloiannisz - Új helyi egyesület alakult, amelynek célja a görög hagyományok fenntartása, a nyelv megőrzése s tovább örökítése a fiatal korosztálynak.

Bokros Judit

A görög falu lakóinak egy része tagja az idén február végén hivatalosan bejegyzett Beloianniszi Görögök Kulturális Egyesületének. Az elnökkel, Vlahopulosz Jorgosszal, Papalexisz Elefteria alelnökkel, Fülöpné Kipru Miranda titkárral, Gregus Andrásné elnökségi taggal és Papalexisz Petra Natali elnökségi taggal a könyvtárban beszélgettünk az előzményekről, a célokról.

Elmondták: kulturális egyesület mindig is működött náluk, s a nemzetiségi önkormányzatok is őrizték a görög hagyományokat, ám úgy érezték, a fiatal korosztály megszólítása érdekében valami újra van szükség. Ezért már tavaly elkezdtek szervezkedni, volt alakuló ülésük, ahol 27 alapító tagot számláltak. Azóta már több mint ötvenen vannak, s a falu többsége úgy érzi, hogy részese az egyesületi munkának, tevékenységnek attól függetlenül, hogy tag-e vagy sem.

Balról Fülöpné Kipru Miranda, Paplexisz Petra Natali, Vlahopulosz Jorgosz, Papalexisz Elefteria és Gregus Andrásné
Fotó: a szerző

Az egyesület képviselői szeretnék segíteni a Nikosz Beloiannisz Általános Iskolában folyó görög nyelvoktatást, mert az most nem eléggé hatékony. A mai görög származású fiatalok már kevésbé hajlandóak a nyelvet tanulni, a felnőttek viszont nem szeretnék, ha elveszne ez a kincs. Ezért úgy vélik, játékos formában, akár szakköri keretek között, külön foglalkozásokon is lehetne a görög nyelvet gyakoroltatni a diákokkal.

A kulturális élet terén vannak tervek a rendezvények kibővítésére, új csoportok létrehozására. Iskolás és óvodás gyerekekből például már megalakult egy görög néptánccsoport, amely az augusztus 19-ei ünnepségen mutatkozik be. Létrejöhet színjátszó kör is, amelyben használnák a görög nyelvet. Tavaly októberben például már szerveztek egy nagyszabású rendezvényt: egy pesti színjátszó csoporttal együtt egy ciprusi és egy görög család esküvői jelenetét adták elő. A darabban a násznépet a falu lakossága játszotta, így interaktív volt az előadás.

Pillanatkép a tavalyi ciprusi és görög család esküvői jelenetéből. A darabban a násznépet a falu lakossága játszotta, így interaktív volt az előadás
Fotó: az egyesület

Az egyesület a falu hagyományos ünnepeinek szervezésébe is beszállna, és szeretnének majd egy nagy görög fesztivált szervezni. Utóbbira meghívnák az összes, hazánkban működő görög néptánccsoportot és zenekart. Ez azonban egyelőre csak terv, sok előkészítést igényel - mondták el az egyesületi tagok. Hozzátették: az önkormányzat támogatja őket, kaptak például egy helyiséget, amelyet egyesületi házzá kívánnak alakítani. Ám szeretnének majd pályázatokon is indulni. A generációkat összefogó szervezetnek tehát több álma is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!