Hírek

2014.01.22. 14:55

Beismert négy betörést

Székesfehérvár - Négy rendbeli betörés tettét ismerte be egy fiatalember, miután az iratismertetés során a elé tár bizonyítékokkal szembesítették.

Miskei Anita

A bűnügyi technikus mindig rögzíti a nyomokat a helyszínen is

A mindennapok során sok a betöréses bűncselekmény, a nyomozók dolga, hogy felderítsék ezeket. 2012 év végén, majd 2013 tavaszán több betörés miatt nyomoztak a székesfehérváriak, végül egy fiatalembert elfogtak, akiről kiderült, több betöréssel is gyanúsítható. Hegedűs Gábor a betörési csoport vezetőjeként vett részt a nyomozásban.

- A nyomozó egyik alapfeladata, hogy egy adott bűncselekménynél különböző verziókat állít fel azért, hogy kiderüljön, a bűncselekményt hányan, s milyen módon követhették el. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy mindig vizsgálni kell a sorozatjelleget is. Kiderülhet, hogy egy adott emberhez több hasonló jellegű bűncselekmény is tartozhat. 2012 év végén és 2013 év elején körvonalazódott egy személyünk, aki a bűncselekmények helyszínén olyan nyomokat hagyott hátra, amelyek alapján azt gondoltuk, 10-15 bűncselekmény, betörés is hozzá köthető. Nézegettük az elkövetés módszerét, idejét, milyen tárgyakat vitt el a betörő, azaz próbáltunk egy profilt alkotni az elkövetőről. Nagy áttörést a nyomozásban mégsem értünk el.

Hegedűs Gábor szerint a lakosok is segíthetik a nyomozást

Majd 2013. május 9-én Székesfehérváron a Kadocsa utcában egy családi házba törtek be. Amit a szomszédban lakó idős hölgy észrevette és hívta a rendőröket. A fiatalembert így rövid üldözés után a Kadocsa utcában sikerült is elfogni. A házban összekészített értéktárgyakat találtunk, a táskájában pedig olyan szerszámokat, eszközöket, melyekkel betört. Vélelmeztük, hogy a korábban elkövetett betörések során is ezeket használhatta az elkövetés eszközeként. A fiatalember a kihallgatása során elmondta, mi az állandó lakcíme, ahová ki is mentünk, házkutatást tartottunk, de lefoglalni nem tudtunk egyetlen olyan tárgyat sem, ami köthető lett volna más bűncselekményekhez. Ráadásul a többi betörést tagadta. Találtunk azonban nála egy kulcscsomót, melyről nem volt hajlandó nyilatkozni. Feltételeztük, hogy esetlegesen tartózkodási helyének kulcsai lehetnek ezek. Ilyenkor felmerül bennünk, hogy talán azért nem hajlandó a kulcsokról nyilatkozni, mert az érintett lakrészben rá terhelő bizonyítékok lehetnek - mondta Hegedűs Gábor.

Hozzátette, folyt a nyomozás, majd a betörést után két héttel egy idős hölgy a rendőrségen bejelentést tett, hogy eltűnt az albérlője. Csatolt egy bérleti szerződést is, amibe, mint kiderült, fiktív adatokat adott meg az albérlő. Ennek ellenére rájöttünk, hogy az eltűnt albérlő azonos az elkövetővel. Ekkor kértük a hölgyet, engedélyezze, hogy körülnézzünk a bérleményben. Tájékoztattuk arról, hogy a fiatalember ellen betörés miatt folyik vizsgálat, s vélelmezzük, itt is lehet néhány lopásból származó tárgy. A hölgy jelenlétében átkutattuk a lakrészt, s különböző háztartási eszközöket és szerszámokat is találtunk. Ezeket átnéztünk, s találtunk olyan tárgyakat, melyek beazonosíthatók voltak. Egy szerszámkészletben benne volt a tulajdonos neve, egy mikrohullámú sütőt jellegzetes sérülése miatt ismert fel tulajdonosa. Több egyedileg beazonosítható tárgyat találtunk, melyeket rendszerünkben ellenőriztünk is, a korábbi esetek sértettjeit megkerestük, beidéztük, akik azonosították a tárgyakat mondta. Hozzáfűzte, hogy így a Kadocsa úti betörés mellett további négy esettel gyanúsíthatták meg.

Hegedűs Gábor hangsúlyozta, egy esetet a kezdeti sikertelenség után is felgöngyölíthetnek, ha az elkövetőjét egy másik bűncselekmény kapcsán előállítják. Így a sértettek hosszabb időn át is bízhatnak abban, hogy eltűnt értéktárgyaikat megtalálják. - Az is fontos, hogy legyünk figyelmesebbek egymással, számíthassunk szomszédainkra. Aki bejelentést tesz, mindössze egyszer hallgatjuk ki a helyszínen, mellyel segíti munkánkat, de nem jár nagyobb teherrel számára sem - tette hozzá Hegedűs Gábor. Végül elmondta, aki arról kap értesítést, hogy ügyében a nyomozást felfüggesztették, annak sem kell elkeserednie, hiszen ebben a betöréssorozatban is eredményre jutottak a nyomozók. Az iratismertetés során elé tárt bizonyítékok hatására a fiatalember beismerte tetteit, annak ellenére, hogy addig végig tagadott. Így négy rendbeli betörés iratanyagát küldték meg a székesfehérvári nyomozók az ügyészségnek.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!