Hírek

2012.08.22. 07:46

Behajtás: könnyítés csak kérésre

Székesfehérvár - Az adózók bármikor fizetési könnyítési kérelmet nyújthatnak be az adóhatósághoz, de az csak e kérelemre indulhat, a szükséges feltételek fennállását pedig az adózónak kell bizonyítania.

Fejér Megyei Hírlap

 – Az adóbevallás végrehajtható okirat az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései szerint, így tulajdonképpen az adóvégrehajtás megindításának lehetőségét biztosítja az adózó akkor, mikor fizetési kötelezettséget tartalmazó bevallást nyújt be annak a tudatában, hogy azt esedékességkor nem tudja megfizetni – tájékoztatott Frank Zsuzsanna a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Fejér megyei adóigazgatósága felszámolási és fizetési kedvezmények főosztálya vezetője.

 Az arányos végrehajtás elve alapján a végrehajtás elsődlegesen az adózó rendelkezésére álló pénzeszközök elvonására irányul (bankszámlán lévő összeg, havi jövedelem, munkabér), de kiterjedhet az adózó tulajdonában álló ingó- és ingatlan vagyon lefoglalására és értékesítésére is. Ha az adózó kérelmét megfelelő módon nyújtotta be (bevallási kötelezettségüket kötelezően elektronikus úton teljesítő adózók részére ezen lehetőség csak elektronikus úton érhető el), és kérelme az abban megjelölt hátralék tekintetében első kérelemnek minősül, úgy a végrehajtás a törvény erejénél fogva szünetel, s időtartama alatt újabb végrehajtási cselekmény foganatosításának helye nincs, de a korábban foganatosított cselekmények hatálya fennmarad.

Egyes hátralékok tekintetében az adózás rendjéről szóló jogszabály (Art.) zárja ki a fizetési kedvezmény lehetőségét. Nem adható részletfizetés, vagy fizetési halasztás – így az ilyen irányú kérelem benyújtása a végrehajtást sem szünetelteti – a levont személyi jövedelemadóra és a levont járulékokra. A méltányosság tekintetében a gazdasági társaságok lehetőségei korlátozottak, esetükben az Art. a pótlék és bírság tartozásokon kívül más kötelezettség elengedést vagy mérséklését nem teszi lehetővé. Ezen törvényi korlátozások miatt önmagában a fizetési kedvezményi kérelem benyújtása nem garantálja azt, hogy elbírálásának időtartama alatt a végrehajtási eljárás szünetel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!