Hírek

2013.03.27. 15:39

Bátorság érdemjel az ítéletidőben végzett mentésért

Két hete egyenruhások és civilek százai küzdöttek szinte emberfeletti elszántsággal a dühöngő hóviharral. Ambrus Sándor ezek egyike. A tűzoltó és kollégája is részt vett egy vajúdó nő kórházba juttatásában.

B. Kiss László

Bátorság érdemjelet adományozott a belügyminiszter a március derekán,  az országos hóhelyzet alkalmával tanúsított hősies helytállásáért a fehérvári hivatásos tűzoltók két tagjának, Ambrus Sándor zászlósnak és Simon Csaba főtörzsőrmesternek. A tűzoltóautón szolgálatot teljesítő  két lánglovagnak nagy része van abban, hogy sikerült időben kórházba juttatni Bodajkról egy vajúdó asszonyt. Az FMH-nak Ambrus Sándor mesélt el az izgalmas, véget nem érő órák történetéről.

A tűzoltó zászlóssal lakóhelyén, Pázmándon a helybeli önkéntes lánglovagok tűzoltószertárában találkoztunk. Ambrus Sándor, mint elmondta, ötödik általánostól tagja a helyi tűzoltó egyesületnek, hivatásos lánglovagként azonban hat esztendeje, 35 éves kora óta dolgozik.

Ambrus Sándor a kitüntetéssel. Kollégája, Simon Csaba, akivel együtt volt szolgálatban, ugyancsak Bátorság érdemjelben részesült (Fotó: B. Kiss László)

Március 14-én, amikor az orkánszerű szél elkezdte építeni a hótorlaszokat, egy vízszállító szeren teljesítettek ketten a kollégájával  szolgálatot. Mivel a fehérvári tűzoltóság jószerével minden autója az M7-esen történt tömeges karambolhoz vonult, őket indították el délután a 81-esre, egy elakadt hókotróhoz. A következő feladatként  -  szükségképpen leegyszerűsítve a történteket  - egy Fehérvárcsurgó és Bodajk között veszteglő mentőhöz küldték őket. Ennek a mentése során hallották a csurgói önkéntes tűzoltóktól, hogy a téglagyárnál  nagy a káosz: két kamion akadt el és akadályoz meg több mint háromszáz embert a továbbjutásban.

Míg ők az autókat - mint a zászlós fogalmazott - forgatták vissza, egy autóbusz ingázott a téglagyár meg   az időközben megnyitott  csurgói melegedő között. Egy másik busz utasait gyalog kellett bekísérni  a förgetegben, amikor az ember úgy érezte:  mintha ezer, jéghideg tűvel szurkálnák az arcát. A sarkkutatók élhetnek át hasonlót azzal a különbséggel, hogy ők némileg jobban fel vannak öltözve - jegyezte meg Ambrus Sándor. Ezután Bodajk irányába indultak, mert azt hallották, hogy ott egy lerobbant autóban két gyerek is ül. Gyerek szerencsére mégsem volt a működésképtelen autóban, amelyet a tűzoltóautó behúzott Bodajkra.
Mozgalmas este, éjszaka  volt, ráadásul Ambrus Sándor társa, Simon Csaba, aki a kocsit vezette, reggel evett utoljára...

A bodajki asszony  reggel óta vajúdott, a baba pedig farfekvéses volt, ezért mindenképpen be kellett szállítani a fehérvári szülészetre. Csakhogy az érte elindított járművek rendre elakadtak. Felvetődött, hogy helikoptert küldenek érte, de ez sem volt kivitelezhető. Még szerencse,hogy a vízszállító tűzoltóautó éppen a közelben volt. Az asszonyt többek összehangolt akciója eredményeként, végül egy mozdonnyal juttatták el Fehérvárra, ahol már várta a mentő. A hölgy is igen hősiesen viselkedett, miként azt Ambrus Sándor megjegyezte. Infúzióval a karjában, zokszó nélkül tűrte hogy föltegyék a mozdonyra. A történet itt akár véget is érhetne. De nem ért.

Az újabb utasítás értelmében  - ekkor már március 15-ének hajnala volt -  a 81-es utat  célozták meg. A város határában még segédkeztek egy busz mentésében, majd  a 81-esre ráfordulva beérték a hó által foglyul ejtett autók sorát, aztán ők is megrekedtek, mert mielőtt bármit tehettek volna, mögöttük máris betöltődött a sor...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!