Hírek

2012.11.11. 08:37

Bárók, grófok nyomát kutatják a diákok a Zichy-tárlat révén

Aba - A 175 évvel ezelőtt született gróf Zichy Jenő pályafutásának egyik legérdekesebb eleme az általa Ázsiába vezetett expedíciók története. A kiállítást a Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Levéltár hozta el a település iskolájába.

Miskei Anita

Vajon milyen kalandokat élhetett át Zichy Jenő gróf, amikor a magyarság és saját őseinek nyomába eredt az 1800-as évek közepén? Bányai Balázs, a Szent István Király Múzeum munkatársa a Zichy expedíció címmel nyílott kiállítás megnyitóján kalauzolta el a diákokat és a helyi érdeklődőket a Zichyk izgalmas világába, a család történetébe, s Zichy Jenő gróf munkásságba, kutatásainak világába. A gyerekek ámulattal hallgatták az előadót, aki elárulta, Sárszentmihály után most Abán is megismerhetik Zichy Jenő expedícióját a helyiek. S miért pont itt? Mert Zichy szívéhez oly közel álló, szabadidejének egy jelentős részét Felsőszentivánon töltötte, mely a mai Aba településhez tartozik.

Már a Zichy család címere is arra sarkallta a későbbi felmenőket, hogy kutassák elődeik, őseik nyomát. A család a 13. században tűnt fel – tette hozzá Bányai Balázs, miközben Fábián Judit, az Aba Sámuel Általános Iskola vezetője arra hívta fel diákjai figyelmét, hogy hasznos információkat szerezhetnek, ami segítségükre lehet a feladatlapok kitöltésében. Hiszen a Szent István Király Múzeum munkatársa nem érkezett üres kézzel az iskolába, feladatlapokat hozott a gyerekeknek, melynek kitöltése közepette mélyebben is kalandozhatnak az expedícióban. Kiderült, gróf Zichy Jenő felmenői is mind a katonai pályát választották, egyre sikeresebbek, vagyonosabbak lettek. Zichy Jenő édesapja, Ödön a szentmihályi ág alapítójaként pedig nem csak neves műgyűjteményét hagyta fiára, hanem a magyarság és saját őseik kutatásának szenvedélyét is.

Kossa Lajos, a település polgármestere hozzáfűzte, ma már nem csak Belsőbáránd, Kajtor és Aba értékeit, a besnyők, kunok és pálosok hagyatékát, de gróf Zichy Jenő munkásságának eredményeit is őrzik, gondozzák, különösen azért, mert a településen temették el. Hangsúlyozta, fontos, hogy a gyerekek is meglássák, milyen izgalmas életet éltek korábban a bárók, grófok, s a helyiek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!