Hírek

2009.06.11. 02:29

Barátokra találtak

Szabadbattyán - Évszázadok üzentek a kőfalaknál a két gimnazistának. A török lány és a magyar fiú angolul váltott szót, de a vendég a toronyról szóló ismertetőt törökül is böngészhette.

V. Varga József

Az önkormányzat török díszvendégeket fogadott a hagyományos várjátékon, Borsó Pál polgármester invitálását Ülkü Tolon asszony, a Török Köztársaság kulturális attaséja és Muzaffer Sen alezredes, katonai attasé is elfogadta. A 2006 óta tartó sikeres együttműködésnek köszönhetően most egy északnyugat-török-országi település, Kavakli tíztagú küldöttsége - Inci Tunc polgármester asszony vezetésével - vizitált Battyánban.

A hat nap programjai sorában fontos szerephez jutott a partnertelepülési kapcsolat megalapozása. A szándék megszületett, az elkövetkezendőkben tartalommal töltik meg: a főként kulturális és társadalmi együttműködést gazdasági szálakkal is szeretnék átszőni. Közös európai uniós pályázatra is gondoltak.

A sárvízi átkelő melletti egyik dombon épült fel a 13. században a háromemeletes torony hídvám céljára, majd a 16-17. században, a török hódoltság korában virágzó kis település alakult ki körülötte. Evlia Cselebi török utazó leírásában is szerepel Battyán vára, mint négyszögletű palánk, egykapus városka.

Ünnepi beszédében a két polgármester és Gamauf András, a Magyar-Török Baráti Társaság megyei képviselője egyaránt a közös történelmi múlt erős kötelékét említette. A magyar-török emlékoszlop megkoszorúzását követően a toronyban megnyitották a Szkítiától Pannóniáig című kiállítást, melyen Rosengart Béla míves fafaragásait, rézdomborműveit vonultatta fel. Kívül, a torony pillérénél Berényi Sándor rákóczifalvi fegyverkovács tűzön izzította és üllőn formálta a vasat, amott a gyerekek agyagoztak.

A műsorban fellépett a várpalotai Égikapunyitó sámándobos kör, az Arasinda török népzenei együttes, a Sárrét néptáncegyüttes és egy hastáncos formáció. Bella Péter tekerőlanton játszott, Faragó Laura, a Magyar Kultúra Lovagja népdalokat énekelt, a csőszi Történelmi Haditorna és Hagyományőrző Egyesület egy látványos párviadalt is felelevenített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!