Hírek

2013.09.01. 20:12

Bányászok emlékére rendeztek ünnepséget Gánton

Gánt – „Jó szerencsét!” – így köszöntötte Baross Botond mindazokat, akik a bányászatra, a magyar bányászokra emlékeztek vasárnap délután a Borbála-szobornál.

Miskei Anita

A megyében Kincsesbányán, Gánton, s az ország számos pontján tartottak ünnepi megemlékezéseket a bányásznap alkalmából. „Jó szerencsét!” – így köszöntötte a helyieket Baross Botond képviselő, aki felidézte egy különleges élményét, amit a német érchegység egy bányájában élt át. – Vonások, jelek voltak az érchegység falába vésve, 28 jelet számoltunk. Majd idegenvezetőnk elmesélte, a gránit kőzetben egy év alatt csupán egyetlen évet tudtak haladni a bányászok, a 28 jel egy bányász 28 évét jelentette, melyet ott töltött a szűk vájatban, s bízott a jövőben. De vajon bennünk van-e annyi hit, erő, amit olyan dolgokba fektetünk, ami számunkra, a mi életünkbe nem hoz hasznot? A bányásznap üzenete épp az, hogy hittel, reménnyel haladjunk előre akkor is, ha ez egy olyan ország, ahol a bányászat visszaszorul. Higgyünk a jó szerencsében! – mondta a képviselő.

Akinek szavait Spergelné Rádl Ibolya polgármester követte. Pataki Attila okleveles mérnök, Gánt tiszteletbeli polgárának szavait tolmácsolta. Hangsúlyozta, változik az időjárás, a célok, a felnőttek, s a divat is. A dátumok ugyanakkorra esnek, mégis másként ünnepelünk. – Az idei 63. bányásznapon kevesebben ünnepelünk, de számunkra, gántiak számára ez mindig ünnep, meghitt pillanat marad. Hiszen 1926-ban itt nyitott meg az ország, s Európa első bauxitbányája, mely 1938-ban a világ bauxittermelésének egyötödét adta. A sváb hagyományok és a bányászat köti össze ezt a falut – tette hozzá, majd a település képviselőit követően Simon László, a megyei Kormányhivatal főigazgatója, és a környék polgármesterei is koszorút helyeztek el a Borbála-szobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!