Hírek

2015.01.15. 19:30

Beszakadt a forint, bajban a devizahitelesek

Történelmi mélypontra esett csütörtök délelőtt a magyar fizetőeszköz az euróval, de különösen a svájci frankkal szemben.

Gyengült, árfolyammélypontot ért el csütörtökön a forint a svájci jegybank nemzetközi devizapiacokat megrendítő, váratlan intézkedése miatt. A svájci jegybank csütörtök délelőtt eltörölte a svájci frank euróval szembeni árfolyamára 2011 szeptemberében bevezetett 1,20-as tűréshatárt . A frank árfolyama 2012 januárja óta folyamatosan a határ közvetlen közelében tartózkodott.

A svájci frank jegyzése csütörtök kora reggel még 266,27 forinton állt, gyakorlatilag az előző estivel megegyező szinten. Este hét órakor a svájci frankot 311,80 forinton jegyezték, ami a forint 17 százalékos gyengülésének felel meg a kora reggeli árfolyamához képest.

A svájci jegybanki bejelentésre a frank jegyzése rövid időre 430,16 forintig szökött fel, ami egyúttal a forint mindenkori árfolyammélypontja is lett a svájci frankkal szemben.

A kötések többségéhez viszonyítva azonban a 430-as kiugró értéket utólag kereskedői elütésként értékelték a piacon (340 helyett). A 430-ast leszámítva a következő legmagasabb jegyzés 386,80 forint volt. A frank korábbi legmagasabb, 2011 augusztusi 273,42 forintos jegyzésénél még ez utóbbi árfolyam is 30 százalékkal gyengébb forintot képvisel.

Az euró 319,79 forinton kezdte a napot csütörtökön és kora délelőtt, a svájci jegybank bejelentése előtt még erősödött is valamelyest. Napközben az árfolyam 318,66 és 327,60 forint között alakult. Az euró csütörtöki legmagasabb jegyzése a forint új történelmi árfolyammélypontja is lett egyúttal. Az előző csúcs a 2012 január eleji 324,27 forint volt. Este hét órakor az euró jegyzése 322,69 forinton állt. A forint reggel óta így csaknem egy százalékkal gyengült az euróval szemben.

A dollárt kora reggel 271,79 forinton jegyezték, este hétkor pedig 277,92 forinton. A legmagasabb jegyzés 280,28 forint volt csütörtökön. A japán jen jegyzése a kora reggeli 2,3074 forintról 2,3809 forintra emelkedett estére. A jen árfolyama még messze van a 2012 január eleji 3,2824 forintos történelmi csúcstól.

Estére kicsit megnyugodott az árfolyam, de még így is példátlanul drága maradt a svájci frank

A korábban elképzelhetetlen mértékű árfolyamugrás valósággal sokkolta a pénzügyi rendszert. Szinte az összes bank online felülete leállt napközben. Kollégánknak, aki nem tudott utalást indítani, az egyik pénzintézetben azt mondták: a netbankos informatikai rendszer nem tud az utalás jóváhagyásakor a deviza és a forint alapú tranzakciók között, ezért letiltották a hozzáféréseket.

Több olvasónk is jelezte, hogy ők bankkártyájukat nem tudták használni, ennek oka állítólag az volt, hogy leállt a Mastercard rendszere is. Nekik azt tanácsolták, hogy vegyenek magukhoz számlavezető bankjuknál jelentősebb mennyiségű készpénzt.

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a svájci frank árfolyamának rendkívüli erősödése mintegy 250 ezer devizaalapú járműfinanszírozási szerződést érint, a szövetség várakozásai szerint a havi törlesztőrészletek összege nagyságrendileg az árfolyam elmozdulásának mértékével növekszik közölte a szövetség.

A lakossági deviza alapú jelzáloghitelesek törlesztőrészlete nem emelkedhet, a kormány, a jegybank és a hazai pénzügyi rendszer időben felkészült az árfolyamkockázatok kezelésére azzal, hogy 2014 novemberében előre rögzítette e hitelek átváltási árfolyamát - közölte az MNB.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!